Merel van Dongen verrast door kritiek op haka-dans Oranje Vrouwen

De Nederlandse voetbalinternational Merel van Dongen is verrast door de kritiek uit Nieuw-Zeeland op de vermeende haka-dans van de Oranje Vrouwen. Van Dongen had niet verwacht dat de training van het Nederlandse team op deze manier geïnterpreteerd kon worden.

De haka is een traditionele Maori-dans die vaak wordt uitgevoerd door de Nieuw-Zeelandse rugbyteams voorafgaand aan wedstrijden. Het is een krachtige en emotionele uiting van cultuur en identiteit. De Oranje Vrouwen besloten om een eigen versie van de haka te doen tijdens een training, als een manier om teamgeest en motivatie te versterken.

Echter, sommige mensen in Nieuw-Zeeland zagen dit als een gebrek aan respect voor de Maori-cultuur en beschouwden het als culturele toe-eigening. Van Dongen, die zelf niet op de hoogte was van de gevoeligheid rondom de haka, betreurt de ophef die is ontstaan.

“We hadden absoluut geen kwade bedoelingen met het doen van onze eigen versie van de haka,” legt Van Dongen uit. “Het was puur bedoeld als een manier om ons team te versterken en onze motivatie te vergroten. We hadden geen idee dat dit als respectloos zou worden gezien.”

De Oranje Vrouwen hebben inmiddels hun excuses aangeboden aan de Maori-gemeenschap in Nieuw-Zeeland en benadrukken dat het nooit hun bedoeling was om de haka te bespotten of te beledigen. Ze hebben geleerd van deze ervaring en zullen in de toekomst meer bewust zijn van de culturele gevoeligheden van andere landen.

De discussie rondom culturele toe-eigening is een belangrijk onderwerp in de hedendaagse samenleving. Het is essentieel om respectvol om te gaan met de tradities en gebruiken van andere culturen, en om bewust te zijn van de impact die onze acties kunnen hebben.

Merel van Dongen hoopt dat deze situatie kan dienen als een leermoment voor zowel de Oranje Vrouwen als voor anderen. “We moeten openstaan voor dialoog en begrip, zodat we elkaar beter kunnen respecteren en waarderen,” zegt ze. “Laten we deze ervaring gebruiken om samen te groeien en een inclusievere wereld te creëren.”

De Oranje Vrouwen zullen hun focus nu verleggen naar het komende EK voetbal, waar ze hopen te schitteren op het veld en te laten zien waar ze als team toe in staat zijn. Ze zullen dit doen met een groter bewustzijn van de culturele diversiteit en met respect voor de tradities van andere landen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *