Oranje Leeuwinnen dicht bij kwartfinale

leeuwinnen

De Oranje Leeuwinnen bewezen hun status als een van de topfavorieten voor de gouden medaille op het wereldkampioenschap. In een uitverkocht Sky Stadium speelde het team van bondscoach Andries Jonker gelijk tegen de toernooifavoriet, de Verenigde Staten, met een eindstand van 1-1. Jill Roord zorgde voor het Nederlandse doelpunt.

Gedurende een uur leek Oranje dichtbij een historische overwinning te zijn, wat de eerste zege op de VS in 23 jaar zou betekenen. Echter, na een uur spelen werd de voorsprong uit de eerste helft tenietgedaan. Toch lijkt de achtste finale binnen handbereik voor het team, met 4 punten uit twee wedstrijden. Tenzij de leeuwinen dinsdag in Dunedin tegen Vietnam een complete offday hebben.

Nederland betere ploeg

Het enorme verschil dat ooit bestond tussen Oranje en Team USA lijkt tijdens het olympisch voetbaltoernooi van Tokio in 2021 bijna te zijn verdwenen; in Wellington was Nederland zelfs lange tijd de betere ploeg. Het niveau van de Europese toplanden wordt steeds beter en competitiever.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er één wijziging in de opstelling van Oranje ten opzichte van de gewonnen openingswedstrijd tegen Portugal. Lineth Beerensteyn was nog niet voldoende hersteld van haar enkelblessure, wat vooraf al werd verwacht. Everton-aanvalster Katja Snoeijs verving haar in de basisopstelling.

Vanaf het begin was het duidelijk dat beide teams een geduchte tegenstander hadden: de wind. In het winderige Wellington bleek Oranje aanvankelijk meer last te hebben van de omstandigheden. De Amerikanen drongen een paar keer gevaarlijk aan in het strafschopgebied van Daphne van Domselaar, maar de Oranje-doelman kwam goed weg.

leeuwinnen

De wedstrijd leek op een kopie van de kwartfinale van de Olympische Spelen in Tokio. Het Nederlandse elftal wist zich destijds ook onder de druk van de Amerikanen uit te werken en nam na ruim een kwartier de voorsprong. Lieke Martens was verantwoordelijk voor een prachtige aanval en zette Victoria Pelova in stelling.

In eerste instantie was de voorzet van Pelova niet perfect, maar ze heroverde de bal in de kluts en legde af op Jill Roord. De nummer 10 met de verfijnde balbehandeling schoot overtuigend in de lange hoek: 1-0. Team USA leek meteen terug te slaan, maar Van Domselaar tikte een schot van Rodman over het doel.

Oranje nam langzaamaan het heft in handen met verzorgd voetbal. Dominique Janssen was met een vallend schot van 22 meter dicht bij een tweede doelpunt, maar de bal ging net over het doel. Aan de andere kant slaagde Alex Morgan er niet in haar ploeggenote Rodman, dochter van de legendarische Dennis Rodman van de Chicago Bulls, te bereiken. VS-captain Lindsey Horan kopte na een hoekschop naast.

Hard spel

De Japanse scheidsrechter Yamashita liet veel fysiek spel toe, soms iets te veel, zoals toen Savannah DeMelo onbeholpen van achteren op Daniëlle van de Donk inkwam. Oranje ging verdiend met een voorsprong de rust in, maar moest het na de pauze zonder Stefanie van der Gragt stellen. Ze werd vervangen door Aniek Nouwen.

Ook na de rust bleef Team USA hard spel tonen. Na weer een overtreding kreeg Rose Lavelle de eerste gele kaart van de wedstrijd na een harde tackle van achteren op Jackie Groenen. Na een uur spelen liet ook Oranje zich fysiek gelden: Van de Donk deelde een flinke beuk uit aan Horan, wat door de scheidsrechter door de vingers werd gezien. Horan nam echter wraak door na een uur uit de zoveelste Amerikaanse corner de 1-1 binnen te koppen.

Na de gelijkmaker kreeg het team van bondscoach Jonker het steeds moeilijker en werd het gedwongen tot massaal verdedigen. Alex Morgan scoorde nog, maar haar doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. In de 80e minuut was Esmee Brugts dichtbij een nieuwe voorsprong, maar haar schot werd geblokt. Lieke Martens was betrokken bij de uitstekende aanval. Ook Rodman had kunnen scoren, maar haar schot in een snelle tegenaanval ging voorlangs.

Goepwinst Oranje

Nederland heeft met slechts één wedstrijd tegen WK-debutant Vietnam voor de boeg een goede kans om door te gaan naar de achtste finales. Deze cruciale wedstrijd staat gepland op dinsdag 1 augustus. Bovendien is groepswinst nog steeds mogelijk. Zowel Oranje als de Verenigde Staten heeft op dit moment 4 punten, maar de VS heeft een beter doelsaldo. Later vandaag zullen het nog puntloze Vietnam en Portugal tegen elkaar spelen.

De wedstrijd tussen Nederland en de Verenigde Staten in Wellington trok 27.312 toeschouwers naar het stadion. Het Sky Stadium in de hoofdstad van Nieuw-Zeeland biedt plaats aan ongeveer 34.000 fans. In totaal waren er 32.153 kaartjes verkocht, waaronder 1175 kaarten aan Nederlandse fans.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *