Premier League geeft bijna €3 miljard uit aan transfers

premier-league

Premier League transfer-uitgaven bereiken bijna €3 miljard euro- en dat zal alleen maar meer worden.

2023 zal worden herinnerd als de zomerse transferperiode waarin de Saoedische Pro League zich op de voetbal transfermarkt storte. Er werd geld als water door de Saoedies uitgegeven in een campagne ontworpen om enkele van de grootste namen in het wereldvoetbal aan te trekken.

Er werd collectief meer uitgegeven door Saoedische voetbalclubs dan door clubs in Duitsland, Frankrijk en Spanje. Maar niet door die in de Premier League. Ondanks dat er een nieuwe rivaal is om plotseling rekening mee te houden, één met bijna oneindige financiële mogelijkheden, blijven de 20 Engelse clubs uit de premier league het meest uitgeven. En dat met een flinke marge.

Uitgaven stegen met €513 miljoen t.o.v. vorig jaar

Het zomerse transferwindow van de Premier League eindigde met een gecombineerde €2,75 miljard euro die aan spelers-aankopen werd besteed, volgens Deloitte’s Sports Business Group. Weer een record, een jaar na het vorige. De zomerse uitgaven stegen met €513 miljoen ten opzichte van de €2,23 miljard in 2022 en zorgden ervoor dat de gemiddelde uitgave van een Premier League-club €137.58 miljoen bedroeg. De curve die kortstondig werd afgevlakt door de Covid-19-pandemie blijft maar stijgen.

En waar het stopt, weet niemand. Zeker niet wanneer de verwachte inkomsten voor Premier League-clubs dit seizoen op €6,7 miljard staan. Slechts vier clubs genereerden meer dan ze deze zomer aan transfers uitgaven, en 14 van de 20 gaven meer uit dan een jaar geleden. De €315 miljoen die op de laatste dag werd uitgegeven, was meer dan de hele zomer van 2006.

Deze zomer onderstreept hoe de Premier League de divisie is geworden waar bijna iedereen een reden heeft om uit te geven. De haves en have-nots? Nee. De haves en have-meer.

Twaalf van de 20 clubs in Europa die het meeste geld uitgeven op de transfermarkt komen uit de Premier League, en 16 van de top 30. Bournemouth, wiens laatst bekende jaarlijkse wedstrijddaginkomsten net iets meer dan €5,5 miljoen bedroegen, gaf meer uit dan welke Italiaanse club dan ook en ongeveer evenveel als Real Madrid.

premier-league-transfer-geld
Premier League transfergelden in ponden

Inkomsten Premier League clubs blijven stijgen

De andere vier grote Europese competities – de Serie A, Bundesliga, La Liga en Ligue 1 – slagen er nauwelijks in om bij te blijven bij de Premier League, waar de tv-inkomsten verantwoordelijk zijn voor de gigantische begrotingen waarmee de premier league clubs werken.

“De inkomsten die deze clubs kunnen genereren zijn de belangrijkste drijfveer achter de uitgaven”, zegt Calum Ross van Deloitte’s Sports Business Group. “We zitten in het tweede jaar van een nieuwe uitzendcyclus, dus er is een grotere mate van zekerheid over het geld dat clubs van de Premier League zullen ontvangen. Wat ze genereren via sponsoring blijft ook stijgen.”

“De intensiteit van de concurrentie in de hele Engelse competitie, of het nu gaat om het vechten voor de titel, het komen in Europa of gewoon in de competitie blijven, ze kunnen allemaal concurreren met enkele van de grootste clubs in Europa.

money

“Meer dan de helft van de Premier League-clubs heeft meer uitgegeven dan vorige zomer. Een andere factor is de instroom van investeringen in de Premier League-clubs en de extra financiering die daarmee gepaard gaat.”

Zelfs volgens de normen van overdaad van de Premier League ging het zomerse transferwindow van afgelopen nacht veel verder dan alle eerdere hoogtepunten.

De grootste transfers zetten de toon. Declan Rice’s €122 miljoen overstap van West Ham United naar Arsenal werd gevolgd door Moises Caicedo die Brighton & Hove Albion verliet voor Chelsea in een deal van €135 miljoen, en werd de negende en vierde duurste voetbaltransfers aller tijden.

In totaal werden er 42 transfers voltooid voor een bedrag van meer dan €24 miljoen. Alleen Luton Town, de winnaars van de play-off finale van het kampioenschap van vorig seizoen, kozen ervoor om niet meer dan €12 miljoen aan een speler te besteden. De lat is nu ongemakkelijk hoog gelegd in de Premier League en zal waarschijnlijk niet dalen, zeker niet wanneer zovelen de Champions League najagen en de belofte van nog grotere inkomsten die het zal brengen met een nieuw formaat in 2024-25.

“Het is bijna alsof fans teleurgesteld moeten zijn tenzij hun club honderden miljoenen ponden uitgeeft”, zei Crystal Palace-manager Roy Hodgson, wiens team tot de laagste uitgevers in de divisie behoort.

transfers

Chelsea, heeft dit transferwindow bijna €470 miljoen uitgegeven en voor meer dan €1,1 miljard totaal sinds de club 18 maanden geleden in handen kwam van Amerikaanse investeerders Todd Boehly en Clearlake.

Maar er waren nog veel meer clubs die bizar veel geld uitgaven. Arsenal, Tottenham Hotspur en Manchester City kwamen allemaal boven de €235 miljoen uit deze zomer, terwijl het Manchester United van Erik te Hag voor meer dan €175 miljoen uitgaf. Newcastle United en Liverpool, met een plek in de top vier in gedachten, bleven niet ver achter.

De clubs die in verhouding weinig geld uitgaven waren: Everton, geplaagd door historische problemen met de Financial Fair Play (FFP), en Crystal Palace die minder dan €46 miljoen op de transfermarkt spendeerde, net als Luton, wiens uiteindelijke uitgaven van ongeveer €23 miljoen werden overschaduwd door de clubs die vorig jaar degradeerden; Leeds United, Leicester City en Southampton.

Het zijn misschien degenen die zich op het middenterrein bevinden, die het beste illustreren waar de financiële macht van de Premier League het Engelse voetbal heeft gebracht. Bournemouth, Burnley en Nottingham Forest gaven allemaal iets in de buurt van of meer dan €117 miljoen uit, terwijl zelfs een rustige transferperiode voor Aston Villa een uitgave van € 94 miljoen werd.

Premier-league

“De competitie is echt ongelooflijk, vooral als je het vergelijkt met Europa,” zegt Deloitte’s Ross. “Het is bijna net zoveel als de rest van Europa’s grote vijf competities samen. Het zijn niet alleen de grotere clubs die concurreren in de Champions League, het is in de Premier League waar clubs in staat zijn om te concurreren met de grootste clubs van Europa om de beste spelers.”

Als de moderne norm is dat Premier League-clubs bijna evenveel uitgeven als topclubs in Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk samen (€2,75 miljard vs €3,42 miljard deze zomer), dan is de nieuwe dynamiek in deze laatste transferperiode de Saoedische Pro League geweest. Die was goed voor €640 miljoen voor de Premier League-clubs, bijna de helft van alle gegenereerde gelden in transferopbrengsten.

Liverpool heeft de verleiding weerstaan om Mohamed Salah aan Al Ittihad te verkopen, dat een bod van maar liefst €175 miljoen uitbracht. “We zijn allemaal een beetje verrast door de activiteit vanuit Saoedi-Arabië, maar het gebeurde en veel spelers gingen daarheen,” zei Liverpool-manager Jürgen Klopp op vrijdag. “Ik weet niet waar het toe leidt. Maar het voelt eerder als een bedreiging of een zorg dan niet.”