Ook Schweinsteiger wil van Gaal als bondscoach

louis-van-gaal

Na Philipp Lahm heeft ook Bastian Schweinsteiger zijn steun uitgesproken voor Louis van Gaal als mogelijke bondscoach voor Duitsland. Voorzitter Bernd Neuendorf benadrukte dat alle mogelijkheden bekeken worden, maar Jürgen Klopp zal zeker niet Hansi Flick opvolgen.

Klopp werd door diverse Duitse media gezien als een topkandidaat. Echter, het is snel duidelijk geworden dat de ex-coach van Borussia Dortmund niet beschikbaar is vanwege zijn lopende contract bij Liverpool. Zijn agent, Marc Kosicke, bevestigde dit tijdens een interview met de ARD rondom de vriendschappelijke wedstrijd tegen Frankrijk: “Jürgen heeft een langdurig contract bij Liverpool en staat niet open voor de rol van bondscoach.”

Julian Nagelsmann

Het lijkt erop dat Hans Joachim-Watzke, momenteel vicevoorzitter van de DFB en voormalig directeur van Borussia Dortmund, Klopp als topkandidaat zag. Een andere potentiële kandidaat is Julian Nagelsmann, die door Bayern München aan de kant is gezet. Ondanks zijn contract bij de club tot 2026 gaf Uli Hoeness aan dat dit geen belemmering vormt.

De naam van Van Gaal komt vaak naar voren. Lahm heeft eerder al zijn steun voor de Nederlandse coach uitgesproken, en Schweinsteiger deed dit als analist bij de ARD: ‘Ik hoop op Louis van Gaal. Hij heeft al grote dingen bereikt. Op het WK in Qatar bracht hij Nederland ook ver. Het team heeft een persoonlijkheid nodig met brede schouders, dat is heel belangrijk. Als het even niet loopt, loop je hem niet zo makkelijk voorbij. En hij heeft zijn woordje altijd klaar.’ aldus Schweinsteiger.

Van Gaal zelf denkt dat hij waarschijnlijk niet gekozen zal worden, gezien Duitsland nog nooit een buitenlandse coach heeft gehad. Maar voorzitter Neuendorf sluit dit niet uit: ‘Het gaat er vooral om of iemand in het profiel past. We zoeken iemand die assertief is en bestand is tegen de druk. We hebben nog negen maanden tot het EK, de verwachtingen van de bond en de fans zijn hoog. We hebben iemand nodig die daar heel intensief mee aan de slag gaat.’

Duitsland – Frankrijk 2-1

Die Mannschaft speelde dinsdagavond een oefeninterland tegen Frankrijk en won met 2-1, Duitsland is al geplaatst voor het EK Voetbal komende zomer, Duitsland is gastland van het Europees Kampioenschap in juni en juli volgend jaar.