Barcelona eert Johan Cruijff voor El Clásico

johan-cruyff

Precies vijftig jaar geleden maakte Johan Cruijff zijn eerste opwachting voor Barcelona. De Catalanen gaven hem later de liefdevolle bijnaam El Salvador. Zijn buitengewone talent werd in 1973 voor het eerst getoond in Camp Nou. Een halve eeuw later brengt de club een eerbetoon aan deze voetballegende.

Op de dag van El Clásico benadrukte Barça de blijvende invloed van Cruijff. Terwijl heel Spanje in spanning uitkijkt naar de topper in La Liga, stond Barcelona uitvoerig stil bij het historische debut van Cruijff. De boodschap van de club was duidelijk: “Dank je, Johan. Voor alles wat volgde .”

Cruijff-debut-barcelona

Johan Cruijff betrad het veld van Camp Nou voor het eerst op 28 oktober 1973. Tegen Granada liet hij direct zijn klasse zien met twee doelpunten in een 4-0 overwinning. Ondanks dat Barcelona toen laag in het klassement stond, werd een indrukwekkende ongeslagen reeks van 26 wedstrijden neergezet en de eerste landstitel in veertien jaar behaald.

“Zijn debuut heeft de koers van de club veranderd,” stelt Barcelona. In een video, ter voorbereiding op de 297ste El Clásico, werd teruggeblikt op de hoogtepunten uit de carrière van de Nederlandse ster. ‘Toeval is logisch’, aldus een bekend Cruijffiaans gezegde.