Het onthullende verhaal over de crisis bij Ajax

Ajax-in-crisis

In het nieuw verschenen boek “Ajax in crisis” van Menno de Galan is, spreekt Alex Kroes, de aankomende algemeen directeur van Ajax, zich fel uit tegen Sven Mislintat, de voormalige directeur voetbalzaken bij Ajax. Kroes noemt Mislintat onder andere een ‘meesteroplichter’.

In “Ajax in crisis” is Alex Kroes openhartig over zijn bedenkingen bij Mislintat, vooral gericht op diens transferbeleid: “Vier linksbacks! Ik had mensen een klap in hun nek gegeven als ik er als algemeen directeur weet van had gehad” aldus de nieuwe algemeen directeur van Ajax.

Kroes bekritiseert verder Mislintat’s gebrek aan samenwerking met Maurice Steijn bij transfers, en zijn voorkeur voor hem bekende spelers. Sve Mislintat haalde twaalf nieuwe spelers, maar niet de juiste, volgens Kroes: “Vier linkerverdedigers en geen enkele rechtsbuiten”, “Het is echt verschrikkelijk.” Alex Kroes begint als algemeen directeur bij Ajax in maart 2024.

Marc Overmars vond therapie ‘niet bij hem passen’

marc-overmars

Ook onthult De Galan in zijn boek dat Marc Overmars, na zijn vertrek bij Ajax vanwege grensoverschrijdend gedrag, informeerde naar een mogelijke terugkeer.

Marc Overmars was benieuwd of een terugkeer bij Ajax mogelijk was na zijn vertrek vanwege het versturen van ongepaste, seksueel getinte berichten aan vrouwelijke collega’s. Kort na zijn vertrek besprak hij deze mogelijkheid met Leen Meijaard, destijds voorzitter van de raad van commissarissen bij Ajax.

Meijaard stond open voor een eventuele comeback van Overmars, maar onder strikte voorwaarden. Overmars moest een periode uit de publiciteit blijven en therapie ondergaan. Daarnaast werd van hem verwacht dat hij zijn excuses zou aanbieden in de hoop op vergeving van de vrouwen die hij had lastiggevallen. Meijaard adviseerde Overmars om naar de Verenigde Staten te reizen voor anonieme therapie.

Volgens schrijver De Galan begon Overmars inderdaad aan therapie, maar na slechts twee sessies stopte hij, omdat hij vond dat het niet bij hem paste. Zijn aanstelling als technisch directeur bij Royal Antwerp FC slechts enkele maanden later werd binnen Ajax gezien als een belediging voor het bestuur en als een ‘ trap na aan de vrouwen’.

Van der Sar had moeite om zelfstandig te functioneren

van-der-sar

De Galan schetst in zijn reconstructie hoe de ondergang van Marc Overmars een kettingreactie teweegbrengt die uiteindelijk heel Ajax treft, mede door een reeks bestuurlijke blunders.

Centraal in deze neergang staat de voormalige algemeen directeur Edwin van der Sar. Van der Sar worstelde met zelfstandig besluitvorming en leunde sterk op Leen Meijaard, die zijn rol als toezichthoudend commissaris overschreed door actief bij de directie betrokken te raken.

De Galan illustreert Van der Sar’s gebrek aan assertiviteit en overtuigingskracht door een specifiek interview met ESPN-journalist Hans Kraay junior te citeren. Hierin vroeg Kraay waarom Van der Sar zo lang wachtte met het geven van uitleg over de Overmars-affaire. Ondanks training met communicatieadviseur Frank Peters, gaf Van der Sar een reeks onsamenhangende en ongemakkelijke antwoorden.

Verder suggereert De Galan dat Van der Sar aanvankelijk de benoeming van Alex Kroes, beoogd opvolger van Overmars, blokkeerde. Van der Sar wilde zelf betrokken zijn bij technische zaken, wat resulteerde in een desastreuze transferperiode.

Maurits Hendriks, ook een directielid bij Ajax, wordt eveneens kritisch bekeken. Ondanks zijn pogingen om structuur te brengen in zaken, kiest hij voor Sven Mislintat als technisch directeur. Hendriks herkent in Mislimtat een medeliefhebber van een wetenschappelijke aanpak. Vervolgens stelde de Duitser echter een spelersgroep samen die recentelijk nog laag op de ranglijst stonden.


1 thought on “Het onthullende verhaal over de crisis bij Ajax

Comments are closed.

Ik ben 24 jaar of ouder