Welke toekomst heeft Karim Benzema

benzema

Karim Benzema denkt bij Al-Ittihad na over zijn toekomst. Een toekomst die hij ver van de Saoedische club wil schrijven, waar hij zich niet op zijn gemak voelt. Welke opties heeft hij?

6 juni 2023

Na verscheidene jaren van trouwe dienst bij Real Madrid, verraste Karim Benzema iedereen door een aanbod voor verlenging bij Los Blancos af te wijzen ten gunste van een nieuwe omgeving. Hij vertrok naar Saoedi-Arabië waar Al-Ittihad hem als sterspeler binnenhaalde. Voor een groot salaris, aangezien we spreken over een som van 200 miljoen euro per jaar, plus de mogelijkheid om controle over zijn portretrechten en andere XXL voordelen te hebben, waagde Benzema de sprong.

Gepresenteerd voor een uitzinnige menigte, gaf de in 1987 geboren aanvaller vervolgens zijn eerste indrukken aan de officiële website van het SPL-team op 8 juni. Een kans om meer te vertellen over zijn carrière- en levenskeuze: “Ik voel me erg blij, blij om me aan te sluiten bij een legendarische club. Natuurlijk is het een nieuwe uitdaging voor mij, een nieuw leven en ik kan niet wachten om te beginnen met trainen. Waarom deze club? Het is een van de beste in Saoedi-Arabië, een club met vuur, passie en veel trofeeën. Waarom Saoedi-Arabië? Omdat ik moslim ben en dit een moslimland is. Ik wilde altijd al hier wonen (…) Het is anders dan Europa, maar ik ben eerder in Saoedi-Arabië geweest en voel me goed in deze omgeving. Het belangrijkste is dat het een moslimland is, het is zorgzaam en erg mooi. Toen ik mijn familie vertelde dat ik naar Saoedi-Arabië ging, waren ze allemaal blij. Het is geruststellend en ik weet dat onze plek in Saoedi-Arabië is,” volgens Benzema toen.

Benzema wil weg

Woorden die zeven maanden later anders klinken. Inderdaad, KB9 heeft moeilijke tijden doorgemaakt sinds zijn contract bij Al-Ittihad. Naast zijn clash met zijn voormalige coach Nuno Espirito Santo, werd hij hevig bekritiseerd door de supporters van de club, die meer van hem verwachtten, vooral tijdens de Club World Cup. Elf doelpunten en vijf assists in 19 wedstrijden zijn volgens hen niet voldoende. Vooral bekritiseerd op zijn sociale netwerken, die hij deactiveerde, nam tijdens de uitrijking van de Ballon d’Or van 2022 een paar dagen rust met familie om bij te komen. Geblesseerd, werd van hem verwacht dat hij begin januari zou terugkeren. Maar hij kon Mauritius niet verlaten vanwege een cycloon.

benzema

Dit was een uitleg die Marcelo Gallardo niet overtuigde, die besloot hem buiten het team te houden. Leiders van Al-Ittihad proberen de zaken te sussen zodat de 36-jarige aanwezig is wanneer het kampioenschap hervat wordt op 7 februari tegen Al-Tai.

Niet met Ronaldo

Maar dat is duidelijk niet KB9’s plan. Deze dinsdagmiddag onthulde AFP dat de Fransman “tijdelijk” Al-Ittihad wil verlaten. Zijn club bood hem daarom aan om bij een ander SPL-team aan te sluiten. Maar Benzema, die zich “onder druk” voelt en “niet in staat om het beste van zichzelf voor de club te geven” volgens bronnen dicht bij het team uit Jeddah, wil nergens anders in Saoedi-Arabië spelen. Dus ook niet bij Al-Nassr met Cristiano Ronaldo.

Het lijkt er dus op dat Al-Ittihad misschien niet het probleem is. Als dat het enige was, zou hij ermee instemmen voor een andere SPL-resident te spelen. Dit blijft nog steeds een oplossing, aangezien de kampioenschapsteams de voorkeur geven aan transfers tussen clubs om de vlucht van sterren en kritiek op de competitie te voorkomen. Maar net als Jordan Henderson, die Al-Ettifaq verliet voor Ajax, wil Benzema kennelijk naar een ander kampioenschap.

Dus welke opties heeft Benzema

Ondanks een gecompliceerde ervaring in Saoedi-Arabië, heeft de in Lyon geboren speler, doelpuntenmakerskwaliteiten, ervaring op zeer hoog niveau en een profiel dat veel teams kan aanspreken. Het salaris van de speler is een beetje te hoog voor de meeste clubs.

De Premier League staat klaar

Terugkeren voor een paar maanden om freelance in Madrid te spelen, zou heel verleidelijk zijn. Maar de Iberische media hebben verzekerd dat een comeback niet op de agenda staat. Aan de andere kant staat Engeland klaar om hem met open armen te ontvangen. Toen de situatie bij Al-Ittihad begon te verslechteren, werden Chelsea, Manchester United en Arsenal direct of indirect in verband gebracht met de Franse aanvaller. De drie Premier League-grootmachten zoeken allemaal naar een centrumspits van wereldklasse. Wat Benzema is. Hij kan nog steeds goed bruikbaar zijn, ook al zouden sommigen aarzelen om te wedden op een 36-jarige speler. In elk geval hebben veel Engelse clubs het geld om zo’n transfer (transferkosten en salaris) te bekostigen.

Elders op het Oude Continent zijn er weinig oplossingen en is zijn naam niet noodzakelijkerwijs genoemd in Duitsland en Italië. In Frankrijk werd PSG, die miljoenen heeft uitgegeven aan Randal Kolo Muani en Gonçalo Ramos, in het verleden met hem in verband gebracht. Dat is nu niet meer het geval.

Major League Soccer

Buiten Europa kan de Major League Soccer, waar Lionel Messi, Luis Suarez, Sergio Busquets, Jordi Alba en Hugo Lloris zich hebben verbannen, een aantrekkelijke optie zijn, zowel sportief als qua dagelijks leven. Het blijft afwachten wat de wensen van Karim Benzema zullen zijn, die duidelijk verrast was door het niveau en de eisen in Saoedi-Arabië. Er is geen twijfel dat hij al deze aspecten in overweging zal nemen bij het maken van een nieuwe keuze. Voorlopig is hij nog tot juni 2026 onder contract bij Al-Ittihad, dat ook een stem zal hebben.