Vitesse schakelt over op Plan B: Coley Parry houdt de leiding in Arnhem

Vitesse

Ondanks het veto van de KNVB, blijft Vitesse volledig vertrouwen op Coley Parry, meldt De Gelderlander. De Amerikaan zal, na het niet doorgaan van de overname, een minderheidsaandeel van 24,9 procent in de club uit Arnhem verwerven. Dit vormt de kern van Plan B, dat bij Vitesse wordt geïmplementeerd.

De Amerikaanse poging tot overname van de club is woensdag door de licentiecommissie van de KNVB stellig afgewezen, een besluit dat in Arnhem als een verraad wordt ervaren. Na ruim anderhalf jaar onderzoek heeft de commissie zich tegen zakenman Coley Parry en zijn investeringsgroep, de Common Group, gekeerd.

Gebrek aan vertrouwen in Parry en de Common Group

De licentiecommissie heeft duidelijk gemaakt dat er geen bewijs is dat de Common Group over voldoende eigen vermogen beschikt, noch is het duidelijk of er überhaupt investeerders achter de groep staan. Ook is de herkomst van het fondsgeld onbekend.

parry
Coley Parry

Desondanks verwerft Parry met plan B, een minderheidsbelang van 24,9 procent in de club. Er is echter een mogelijkheid tot uitbreiding van dit belang. Door het uitgeven van extra aandelenpakketten van een soortgelijk percentage kan Parry, samen met zakelijke bondgenoten, indirect een meerderheidsbelang verkrijgen, mogelijk tot bijna 100 procent.

De financiële situatie van Vitesse is zeer problematisch

Ondertussen kampt Vitesse met financiële problemen en moet het minimaal 7 miljoen euro besparen voor het volgende seizoen. De financiële situatie van de club is al jaren problematisch, met uitgaven die de inkomsten ver overschrijden.

De club loopt ook nog eens het risico op degradatie uit de eredivisie, wat zou vereisen dat de begroting met minstens 12 miljoen euro wordt teruggeschroefd. Ook het huurcontract voor het GelreDome stadion is een complicatie, aangezien er geen degradatieclausule is en de club ook in de eerste divisie een jaarlijkse huur van 2,4 miljoen euro moet betalen.

Met de dreiging dat ING de rekening opzegt, werkt Vitesse hard aan een oplossing om de aandelen van de oligarch Valeri Oyf over te nemen, aangezien zonder bankrekening de club niet kan voortbestaan.

Luister hieronder naar onze extra podcastaflevering: