Lastpak: Noa Lang

noa-lang

Wanneer Noa Lang in vorm is, staat hij in het middelpunt van de belangstelling. De vier-delige documentaire van Bart van den Aardweg speelt in de aanloop naar het WK in Qatar. Na twee kampioenschapstitels met Club Brugge en uitgeroepen tot speler van het jaar, verloopt zijn derde seizoen bij de Belgische grootmacht aanzienlijk minder voorspoedig. Hij bevindt zich regelmatig op de bank en na het weigeren in te vallen tijdens een Champions League-wedstrijd tegen Atletico Madrid, na een langdurige warming-up, is de situatie in België definitief verslechterd.

Vanaf zijn zesde was de nu 24-jarige Lang actief in de jeugd van Feyenoord, maar zijn voorkeur ging uit naar Ajax, waar hij op veertienjarige leeftijd naar overstapte. Hij verborg als jonge speler zijn Feyenoord-tas op het toilet omdat hij liever Ajax-spullen droeg.

Overstap naar PSV

Als vleugelspeler maakte hij afgelopen zomer de overstap naar PSV en zette zijn indrukwekkende prestaties voort. Lang blijft trouw aan zichzelf en toont regelmatig zijn goede inborst door zijn gedrag buiten het veld. Prime Video heeft geprobeerd Lang’s verhaal te vertellen in vier afleveringen, met bijdragen van onder anderen zijn ouders, Memphis Depay, Erik ten Hag, Denzel Dumfries, Jurrien Timber, Justin Kluivert, en Deroy Duarte.

Noa-Lang
© Prime Video

Van veldruzies tot thuisconflicten, “Lastpak” duikt in het uitdagende leven van Noa Lang, die zijn droomtransfer najaagt in een genadeloze wereld waar fouten snel worden gemaakt. Ondanks de harde kritieken, waaronder een voice-over in de documentaire die Lang een ‘milde tbs-patiënt’ noemt die ‘niet kan praten en met een enkelband zou moeten voetballen’, blijft Lang volhouden dat hij zich niets aantrekt van wat anderen van hem denken. Toch toont de documentaire, gemaakt door Van den Aardweg en zijn team, vooral Langs diepe verlangen naar waardering.

„Als ik de winnende in de WK-finale maak, kletst niemand meer.”

Denzel Dumfries vertelt hartelijk lachend over een interview dat Noa op gegeven moment geeft en waarin hij op geheel eigen wijze uithaalt naar Brugge en het Belgische voetbal. „Hij vroeg me wat ik ervan vond. Ik zei dat ik dat nooit zo gedaan zou hebben. Maar Noa trok zich er niks van aan. Het was zijn waarheid.”

De ongepolijste, ongecensureerde reis van Noa Lang. Provocerend, intiem, ongefilterd. Van lastpak tot gangmaker in het Nederlands elftal. vanaf 23 Februari te zien op Prime Video.