Samenvatting Feyenoord – Ajax

feyenoord

In een overduidelijk eenzijdig duel tijdens de 29e speelronde van de Eredivisie heeft Feyenoord aartsrivaal Ajax volledig overklast. Het eindresultaat was een verbluffende 6-0.

Deze overwinning markeert de grootste zege van Feyenoord op de Amsterdammers tot nu toe. Het overschaduwt de historische 9-4 overwinning van 29 november 1964. Eerder dit seizoen had Feyenoord ook al de Klassieker in de Johan Cruijff Arena gewonnen met 4-0.

Evenaring van het grootste verlies in de geschiedenis van Ajax

Deze nederlaag is tevens een evenaring van het grootste verlies in de geschiedenis van Ajax, naast de 6-0 tegen ADO in 1949 en de 0-6 tegen Limburgia in 1950, nog voor de oprichting van de Eredivisie.

Gebrek aan kwaliteit en zelfvertrouwen

Feyenoord legde op meedogenloze wijze het gebrek aan kwaliteit en zelfvertrouwen bij Ajax bloot, met een indrukwekkende en verdiende monsteroverwinning van 6-0 in de Kuip, wat de Amsterdammers deed zakken naar de zesde plaats in de Eredivisie.

Deze wedstrijd onderstreepte wederom de catastrofale fouten van de inmiddels vertrokken bestuursleden Maurits Hendriks (Chief Sports Officer), Sven Mislintat (directeur voetbalzaken) en Jan van Halst (eerst technisch commissaris en later algemeen directeur ad-interim). Ondanks dat de toezichthouders Cees van Oevelen, Annette Mosman, Georgette Schlick en aanvankelijk ook Van Halst toekeken, werd er voor 115 miljoen euro een dramatisch slechte selectie samengesteld, wat in de Klassieker overduidelijk werd.

Een gedemoraliseerde spelersgroep die in de laatste vijf wedstrijden van de Eredivisie extra hard moet werken om tenminste vijfde te worden en zo direct Europees voetbal te kunnen spelen. Door de nederlaag tegen Feyenoord is het verschil opgelopen tot 24 punten in het voordeel van de Rotterdammers. Alleen in het seizoen 1964/65 was het puntenverschil met de aartsrivaal met 31 punten nog groter.

Eredivisie-Uitslagen en Stand