Legioen neemt afscheid van Arne Slot

slot

Tijdens zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord wordt Arne Slot zondag door ‘Het Legioen’ geprezen als de coach die de club weer naar overwinningen leidde, met aantrekkelijk voetbal. “Toen ik hier kwam, was het oordeel: Feyenoord is niets en zal niets worden.” Terwijl de klanken van ‘You’ll Never Walk Alone’ door De Kuip galmen, een echo van Rotterdam naar Liverpool, bereidt Slot zich voor op zijn nieuwe rol als opvolger van Jürgen Klopp, waar dit lied nog hartstochtelijker wordt gezongen.

De confrontatie met Excelsior voelt bijna als een storende onderbreking van het grootschalige ‘Slotfeest’ ter ere van zijn afscheid. Desondanks juicht het legioen viermaal tijdens de 4-0 overwinning op hun stadsgenoot uit Kralingen, waarmee Feyenoord zelfs meer punten (84) behaalt dan als landskampioen vorig seizoen.

arne

Verdediger Gernot Trauner, die lang uit de running was door een blessure, scoort eindelijk zijn eerste doelpunt voor Feyenoord, als eerbetoon aan Slot. “Arne had me niet nodig om het team goed te laten draaien, maar het tekent hem dat hij oog heeft voor het individu,” vertelt Trauner.

Tot groot vermaak van het publiek blijken Trauners kinderen tijdens de huldiging scherper dan hun vader. Als de jongste Trauner op doel afloopt, juicht het publiek al. Onder luid applaus scoort ook Trauner junior, en hij herhaalt zijn prestatie, tot hilariteit van het publiek. “Hij scoort vaker dan ik,” grapt Trauner. Zo verandert De Kuip zondag in het toneel van een groot familiefeest, ingeluid met een sfeervolle video op de website.

Verloren Finale tegen Roma Vormt Grootste Teleurstelling voor Slot

Slot poseert in De Kuip met de twee trofeeën die hij in drie jaar met Feyenoord won: de landstitel in 2023 en de KNVB-beker dit seizoen. Trauner haalt herinneringen op aan de zegetocht in de Conference League in Slots eerste jaar. “Van een bijna-uitschakeling in de eerste ronde tegen Drita tot de finale in Tirana tegen AS Roma: het was een onvergetelijk seizoen.”

Feyenoord verloor de finale van AS Roma, een frequente tegenstander die vaak voor angst zorgt. “Misschien wel mijn grootste teleurstelling,” geeft Slot toe tijdens zijn laatste persconferentie. “Ik ben de enige trainer in de geschiedenis van Feyenoord die een finale verloor.”

Met een glimlach voegt hij toe: “In essentie ben ik dezelfde trainer gebleven. Ik bereidde de jeugd van PEC Zwolle onder 14 net zo serieus voor als Feyenoord. Maar de drie doelpunten van Guus Til tegen Drita waren cruciaal voor mijn trainerscarrière. Die Europese campagne bracht glans aan mijn eerste seizoen.”

arne

Slot Introduceert een Nieuwe Speelstijl bij Feyenoord

Onder Slots leiding heeft Feyenoord zich ontdaan van het stigma zelden prijzen te winnen. Trauner prijst Slots tactische inzichten. “Elke maand zag ik vooruitgang. Slot introduceerde een nieuwe speelstijl bij Feyenoord.”

“Hij had oog voor detail. Slot bereidde ons perfect voor op elke wedstrijd. We beschikten over diverse opbouwopties en konden steeds variëren. Zijn analyses waren duidelijk en de spelers vertrouwden op zijn strategie. We zaten altijd op één lijn. Slot heeft significant bijgedragen aan onze successen.”

Slot slaagde erin zijn spelers continu te motiveren, voegt Trauner toe. “Hij vond altijd de juiste woorden. Het was verleidelijk om de laatste wedstrijden rustig aan te doen na het winnen van de KNVB-beker, waarbij we zeker waren van de tweede plek. Maar Slot stimuleerde ons om meer punten te behalen dan vorig seizoen. En dat is gelukt.”

Slot’s Afscheid Weerspiegelt Zijn Impact

Met zijn familie achterin de zaal reflecteert Slot voor de laatste keer op zijn periode in Rotterdam. “Vanaf dag één voelden we ons welkom. Deze club was als een familie. Toen ik aankwam, leek niemand iets te verwachten, maar ik zag onontdekte talenten zoals Lutsharel Geertruida. Dat inspireerde mij om aan de slag te gaan.”

Zijn mooiste moment? “Winnen,” zegt hij lachend. En dat niet alleen, maar winnen zoals hij het voor ogen had, vanaf de openingsminuten tegen Excelsior tot de 6-0 overwinning op Ajax. “Toen bereikten we bijna perfectie, met slechts één balcontact van Ajax in onze zestien.”

Zaterdag nam Slot officieel afscheid van de selectie en oud-spelers, geroerd door de vertoonde filmpjes. “Het was emotioneel, maar het was goed om ze in een donkere bioscoop te zien.”

De volgende dag wordt Slot uitgezwaaid in De Kuip als de man die Feyenoord zijn identiteit teruggaf. Tijdens de ‘Slotceremonie’ drukt directeur Dennis te Kloese het gevoel van ‘Het Legioen’ uit: “We zijn trots dat je drie jaar onze trainer was en gunnen je deze volgende stap.”

arne-slot

‘Arne Bedankt’ Echoot door De Kuip

Slot laat een club achter die nu, dankzij Champions League-inkomsten, veel meer te besteden heeft dan in 2021, toen sterspeler Steven Berghuis voor 6 miljoen euro vertrok. “Daarvan konden we toen 5,5 miljoen investeren, nu zijn het tientallen miljoenen. Feyenoord staat er financieel veel sterker voor dan drie jaar geleden.”

Resten enkel de herinneringen, vertelt Slot. Aan de fans die hem tijdens zijn laatste wedstrijd nog eens hartstochtelijk toezongen. Het ‘Arne bedankt’ weerklonk meerdere keren door het stadion. Aan de spelers die “alles voor de club gaven.”

In De Kuip klinkt nog eenmaal het ‘You’ll Never Walk Alone’. Slot koestert vooral de band met de mensen met wie hij drie jaar samenwerkte. “Ik hoop dat ze mij herinneren als een goed mens.”


Ik ben 24 jaar of ouder