Ten Cate reageert op de aanstelling van Maurice Steijn bij Ajax

tencate

Ten Cate reageerde op de aanstelling van Maurice Steijn bij Ajax en gaf aan dat hij de kritiek daarop niet begrijpt. Hij heeft vertrouwen in een succesvolle periode voor zijn voormalige pupil in de Johan Cruijff Arena en vindt dat Steijn de tijd moet krijgen om zich te bewijzen.

“In de kerstspecial van VI zei ik afgelopen winter al dat ik Maurice ook wel bij PSV terecht zag komen”, aldus Ten Cate bij ESPN. Destijds kwam de trainer samen met zijn voormalige spelers en de huidige trainers Steijn, Alfred Schreuder (toen bij Ajax) en Arne Slot (Feyenoord) bij elkaar. “Eerlijk gezegd had hij daar in Eindhoven ook heel goed gepast.”

Uiteindelijk koos Steijn echter voor Ajax, wat toevallig ook een club is waar Ten Cate ooit heeft gewerkt. Hij is tevreden met de kans die Steijn heeft gekregen en benadrukt het belang van Nederlandse trainers bij Nederlandse topclubs, omdat dit goed is voor de reputatie van het Nederlandse trainersgilde.

“We moeten de Hollandse School niet verloochenen,” vervolgde Ten Cate zijn betoog. “Ik denk dat het belangrijk is dat er trainers zijn die op de Nederlandse manier voetballen en spelers opleiden. Daar is dit land groot mee geworden. Ik vind dat we daaraan vast moeten houden, maar ook open moeten staan voor innovatie.”

Ten Cate begrijpt de verbazing over de aanstelling van Steijn niet. Hij is van mening dat kritiek pas terecht is als het niet goed gaat en roept op om Steijn eerst de kans te geven om met zijn team te presteren en zijn visie te tonen.

“Het lot van Steijn in de Johan Cruijff Arena is ook afhankelijk van de transferperiode”, merkt Ten Cate op. De samenstelling van de selectie zal mede bepalend zijn voor het succes van Steijn. “Welke spelers komen erbij en welke vertrekken? Het is vooral de vraag hoeveel kwaliteit Ajax verliest ten opzichte van de kwaliteit die ze kunnen terughalen.”