Beste keuze voor Van de Beek is Newcastle United

vanderbeek

Volgens berichten in de Engelse media is Manchester United deze zomer bereid om Donny van de Beek met verlies te verkopen. De 25-jarige middenvelder werd in 2020 voor 39 miljoen euro overgenomen van Ajax, maar mag naar verluidt nu vertrekken bij de Engelse topclub voor een bedrag van 23 miljoen euro. Manchester United is volgens recente rapporten zelfs van plan om dertien spelers te laten vertrekken tijdens de komende transferperiode.

Van de Beek begon drie jaar geleden aan zijn avontuur in Engeland, maar heeft tijdens zijn periode bij Manchester United en Everton, waar hij een half jaar op huurbasis speelde, weinig indruk weten te maken. Een van de redenen voor zijn mislukte avontuur is het blessureleed dat hem heeft getroffen. De voormalige Ajacied heeft in de afgelopen drie seizoenen in totaal maar liefst 60 wedstrijden gemist, waarvan 38 vanwege een ernstige knieblessure die hij in januari opliep.

Eerder werd AS Roma genoemd als mogelijke bestemming voor Van de Beek, die nog tot medio 2025 onder contract staat bij Manchester United. Volgens voetbaljournalist Gianluca Di Marzio wordt hij beschouwd als de opvolger van Georginio Wijnaldum in de Italiaanse hoofdstad. Wijnaldum werd afgelopen seizoen gehuurd door AS Roma, maar zijn hoge salaris bij Paris Saint-Germain maakt een permanente transfer voor de Romeinen financieel moeilijk haalbaar.

Er gaan ook al geruime tijd geruchten over een mogelijke terugkeer van Van de Beek naar Ajax. Eerder werden hij en Hakim Ziyech gezien als de spelers die moesten zorgen voor herkenbaarheid en ervaring in de selectie, vergelijkbaar met de komst van Daley Blind en Dusan Tadic in 2019. Het is mogelijk dat de directeur voetbalzaken van Ajax, Sven Mislintat, een poging zal wagen om Van de Beek terug te halen naar Amsterdam. Volgens journalist Johan Inan van het Algemeen Dagblad wil Mislintat ‘Ajax-DNA’ toevoegen aan de selectie van de club.

Volgens de Career Tool van SciSports blijkt Newcastle United de beste bestemming te zijn voor Van de Beek. Hoewel hij hard zal moeten werken om een basisplaats te veroveren bij de club in het oosten van Engeland, past zijn speelstijl uitstekend in het team van manager Eddie Howe. Aangezien Manchester United en Newcastle United dezelfde tactiek hanteren, zou Van de Beek weinig moeite moeten hebben om zijn draai te vinden binnen het team van the Magpies.