Ajax zal als eerste alle topduels afwerken

ajax-feyenoord

De KNVB heeft het concept-competitieprogramma vrijgegeven voor het seizoen 2023/2024, met daarin alle geplande wedstrijden. Het volledige programma is te vinden op deze locatie. Een opvallend aspect is dat Ajax als eerste alle topduels zal spelen.

Gisteren heeft de KNVB al de eerste speelronde aangekondigd. Opmerkelijk is dat de volledige top-vier van het afgelopen seizoen begint met een thuiswedstrijd (14:30 uur). Landskampioen Feyenoord speelt op zondag 13 augustus tegen Fortuna Sittard, terwijl bekerwinnaar PSV een dag eerder in Eindhoven speelt tegen FC Utrecht (16:30 uur). Ook Ajax begint op zaterdag 12 augustus, waarbij Heracles Almelo de tegenstander is in de Johan Cruijff Arena (20:00 uur). AZ speelt op hetzelfde tijdstip als Feyenoord, maar dan tegen Go Ahead Eagles.

Een andere opvallende gebeurtenis is dat Ajax als eerste alle topduels zal afwerken. Al vóór november kunnen de Amsterdammers ontspannen achteroverleunen en aanschouwen hoe de concurrentie het tegen elkaar opneemt.

In de eerste seizoenshelft van de Eredivisie zullen er belangrijke topduels plaatsvinden. Naar verwachting zal de ontknoping in de strijd om de landstitel plaatsvinden in speelronde 28, van 5 tot en met 7 april. In dat weekend speelt Feyenoord thuis tegen Ajax, terwijl PSV in het Philips Stadion AZ ontvangt. De laatste vier speelrondes zullen de top-vier van het vorige seizoen niet meer tegen elkaar uitkomen.

In de nieuwe competitieopzet is besloten om de halve finale en de finale van de play-offs voor Europees voetbal te laten plaatsvinden in één enkele wedstrijd. Dit was twee jaar geleden ook het geval vanwege de coronapandemie. Nu hoopt men de druk op de drukke agenda te verlichten en meer ruimte te creëren voor clubs die Europees spelen.

DatumWedstrijdTijdstip
24-sepAjax – Feyenoord14.30 uur
8-oktAjax – AZ14.30 uur
29-oktPSV – Ajax14.30 uur
12-novFeyenoord – AZ16.45 uur
3-decFeyenoord – PSV12.15 uur
17-decAZ – PSV20.00 uur
3-febAjax – PSV20.00 uur
4-febAZ – Feyenoord14.30 uur
23-25 februariAZ – Ajaxntb
1-3 maartPSV – Feyenoordntb
5-7 aprilFeyenoord – Ajaxntb
5-7 aprilPSV – AZntb
De tijden waarop de wedstrijden worden afgewerkt zijn bekend tot 4 februari.