Bondscoach Andries Jonker reageert op ophef rondom filmpje Oranje Vrouwen

Bondscoach Andries Jonker heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan door een oud filmpje van de Oranje Vrouwen waarin ze een haka, een traditionele dans uit Nieuw-Zeeland, lijken na te bootsen. Jonker verbaast zich over de commotie en benadrukt dat er absoluut geen sprake is van spot of disrespect.

Het filmpje, dat enkele jaren geleden werd opgenomen tijdens een trainingskamp, dook onlangs op sociale media op en zorgde voor veel discussie. Sommige mensen beschuldigden de voetbalsters van culturele toe-eigening en vonden dat ze de haka belachelijk maakten.

Jonker, die sinds kort bondscoach is van de Oranje Vrouwen, begrijpt de ophef niet. “Het is belangrijk om te benadrukken dat de speelsters absoluut geen disrespect hebben getoond”, zegt hij. “Het filmpje was bedoeld als een luchtig moment tijdens het trainingskamp en had geen enkele kwade intentie. Het is jammer dat het nu uit zijn verband wordt getrokken.”

De bondscoach legt uit dat de speelsters destijds de haka wilden uitproberen als onderdeel van een teambuildingactiviteit. “Ze waren geïnteresseerd in andere culturen en wilden de dans op een respectvolle manier ervaren”, legt Jonker uit. “Het was nooit de bedoeling om de haka belachelijk te maken of te bespotten.”

Jonker benadrukt dat de Oranje Vrouwen veel respect hebben voor andere culturen en dat ze altijd proberen om zichzelf te ontwikkelen, zowel op als buiten het veld. “We hebben spelers van verschillende achtergronden en nationaliteiten in het team, en we leren veel van elkaar”, zegt hij. “Het is belangrijk om open te staan voor andere culturen en tradities, en om respect te tonen voor elkaar.”

De bondscoach hoopt dat de ophef snel zal overwaaien en dat de focus weer kan worden gelegd op het voetbal. “We hebben een fantastisch team met getalenteerde speelsters en we zijn volop bezig met de voorbereidingen voor komende wedstrijden”, zegt Jonker. “Ik hoop dat we ons kunnen concentreren op waar het echt om draait: het spel en de sportieve prestaties.”

Jonker sluit af met een boodschap aan de fans en de media: “Laten we ons richten op het positieve en samen genieten van het voetbal. Laten we begrip tonen voor elkaar en elkaars verschillen omarmen. Alleen op die manier kunnen we samen groeien en succesvol zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *