Quinn: De Pionier van Non-binaire Transgender in het Vrouwenvoetbal

Quinn_June

Het WK-voetbal voor vrouwen is momenteel in volle gang en brengt zoals altijd bijzondere verhalen met zich mee. Een van deze verhalen draait om Quinn, een speler in het Canadese team. Quinn is de eerste non-binaire transgender persoon ooit die deelneemt aan een WK.

Quinn, wiens voornaamwoord ’they’ is, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal. Als non-binaire transgender persoon identificeert Quinn zich niet als man of vrouw, maar als een gender dat buiten de traditionele binaire categorieën valt. Deze unieke identiteit heeft Quinn niet weerhouden om hun passie voor voetbal na te jagen en uit te blinken op het hoogste niveau.

Quinn’s reis naar het WK-voetbal is niet zonder uitdagingen geweest. Als non-binaire transgender persoon hebben ze te maken gehad met discriminatie en onbegrip. Echter, Quinn heeft altijd vastgehouden aan hun overtuigingen en heeft zichzelf bewezen als een waardevol lid van het Canadese team.

Quinn werd in juni 2021 door de Canadese hoofdcoach Bev Priestman geselecteerd voor de selectie van 18 spelers voor de Olympische Spelen in Tokio. Quinn speelde 72 minuten in de eerste groepswedstrijd van het team tegen gastland Japan, die eindigde in een 1-1 gelijkspel, en werd daarmee de eerste openlijk transgender- en niet-binaire atleet die deelnam aan het toernooi.

Over dit historische moment zeiden ze: “Ik voel trots als ik ‘Quinn’ zie staan in de opstelling en op mijn accreditatie. Ik voel verdriet, wetende dat er voor mij Olympiërs waren die niet hun waarheid konden leven vanwege deze wereld. Ik voel optimisme voor verandering. Verandering in wetgeving, veranderingen in regels, structuren en denkwijzen.” Quinn speelde 29 minuten in Canada’s tweede groepswedstrijd tegen Chili, die gewonnen werd door Canada met 2-1.

Na een gelijkspel van 1-1 tegen Groot-Brittannië, waarbij Quinn als startende middenvelder speelde, eindigde Canada als tweede in Groep E en plaatste zich voor de kwartfinales. Quinn was een startende middenvelder in de wedstrijd tegen Brazilië. Nadat er na 120 minuten spelen geen doelpunten waren gescoord, won Canada met 4-3 na strafschoppen.

Quinn speelde 60 minuten in de halve finale tegen de Verenigde Staten, die gewonnen werd door Canada De overwinning markeerde de eerste keer in meer dan 20 jaar dat Canada de Verenigde Staten had verslagen.

Quinn speelde de volledige eerste helft, in de finale tegen Zweden. Canada won hun eerste olympische gouden medaille door Zweden te verslaan in een strafschoppenserie na een 1-1 gelijkspel. Met deze overwinning werd Quinn de eerste openlijke, transgender en niet-binaire gouden medaillewinnaar in de geschiedenis van de Olympische Spelen.

Naast hun prestaties op het veld, is Quinn ook een belangrijke stem geworden in de strijd voor inclusiviteit en acceptatie in de sportwereld. Ze hebben openlijk gesproken over hun ervaringen als non-binaire transgender persoon en hebben anderen aangemoedigd om hun ware zelf te omarmen, ongeacht de verwachtingen van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *