Everton verkocht aan Amerikaanse investerdeers

Everton

Premier League-club Everton krijgt nieuwe eigenaren nadat huidige eigenaar Farhad Moshiri ermee heeft ingestemd zijn belang van 94% in de club te verkopen aan het Amerikaanse investeringsfonds 777 Partners.

De overname zou een einde maken aan het tumultueuze bewind van de Brits-Iraanse Moshiri, die in 2016 de club overnam. Men verwacht dat de verkoop tegen het einde van 2023 voltooid zal zijn, onder voorbehoud van goedkeuring door de Premier League, de Football Association en de Financial Conduct Authority.

Na de overname zal de helft van de 20 clubs uit de premier league in Amerikaanse handen zijn.

Moshiri zei in een verklaring: “De aard van het eigenaarschap en de financiering van topvoetbalclubs is sinds ik meer dan zeven jaar geleden in Everton investeerde enorm veranderd. De dagen van een eigenaar/geldschieter lijken voorgoed voorbij, en de grote clubs zijn nu meestal in handen van goed gefinancierde private-equityfirma’s, gespecialiseerde sportinvesteerders of staatsgesteunde bedrijven en fondsen.”

Josh Wander, oprichter van 777, zei: “We zijn echt vereerd met de kans om deel uit te maken van de Everton-familie als hoeders van de club en beschouwen het als een voorrecht om voort te bouwen op haar trotse erfgoed en waarden.

“Ons voornaamste doel is samen te werken met fans en belanghebbenden om de sportieve en commerciële infrastructuur voor zowel het heren- als het damesteam te ontwikkelen die resultaten zullen opleveren voor toekomstige generaties Everton-supporters.”

Everton verkeert in chaos

Everton staat momenteel 18e in de Premier League nadat ze slechts één punt hebben behaald uit hun eerste vier wedstrijden van dit seizoen. De club verkeert in chaos, zowel op als naast het veld, en zijn in de afgelopen twee seizoenen ternauwernood aan degradatie ontsnapt, inclusief handhaving op de laatste speeldag van het vorige seizoen.

Volgende maand zal de club voor een onafhankelijke commissie verschijnen wegens een vermeende overtreding van de Financial Fair Play-regels van de Premier League, maar Everton ontkent enig wangedrag en heeft verklaard dat ze hun positie “stevig zullen verdedigen”.

In maart rapporteerde de club financiële verliezen voor het vijfde opeenvolgende jaar, waardoor hun cumulatieve verliezen in die periode meer dan €450 miljoen bedroegen. Ze zijn ook bezig met de bouw van een nieuw stadion aan de Bramley-Moore Dock en de kosten zouden kunnen oplopen tot €800 miljoen, €275 miljoen meer dan de club vorig jaar aangaf.

everton-stadion

“Ik ben open geweest over de noodzaak om nieuwe investeringen aan te trekken en de financiering voor ons iconische nieuwe stadion aan de Bramley-Moore Dock, aan de oevers van de Mersey, dat ik tot nu toe voornamelijk heb gefinancierd,” zei Moshiri.

“Ik heb met verschillende partijen gesproken en enkele sterke potentiële kansen overwogen. Echter, door mijn uitgebreide gesprekken met 777 geloof ik dat zij de beste partners zijn om onze geweldige club verder te brengen, met alle voordelen van hun multi-club investeringsmodel.”

Wander van 777 Partners voegde toe: “Wij zijn vastbesloten om op de lange termijn samen te werken met de lokale gemeenschap, aan belangrijke projecten zoals de ontwikkeling van Bramley-Moore Dock als een stadion van wereldklasse, waardoor duizenden meer Everton-fans onze thuiswedstrijden kunnen bijwonen en bijdragen aan de economische en culturele heropleving van Merseyside.”

Wie zijn 777 Partners?

777 Partners is een investeringsplatform gevestigd in Miami dat zich de afgelopen jaren heeft uitgebreid naar sportclubs. Het doel is om groeikapitaal te verschaffen aan bedrijven en beschrijft zijn intrede in de sportmarkt als een “investering in de lange termijn”.

Voetbalclubs waarin het heeft geïnvesteerd zijn onder andere Vasco de Gama in Brazilië, Standard Luik in België en Hertha Berlin in Duitsland, maar het heeft te maken gehad met protesten van supporters over de manier waarop zijn clubs werden gerund.

Het bedrijf heeft ook een aandeel in La Liga’s Sevilla, die vorig seizoen de Europa League won.

In 2021 kocht 777 een belang van 45% in de British Basketball League, in een deal die werd bepaald dat er geen belangenconflict was ondanks dat hetzelfde bedrijf ook eigenaar is van de London Lions, die de titel wonnen in 2022-23. De belangen van 777 beperken zich niet alleen tot sport – ze hebben ook activa in verzekeringen, luchtvaart, media en entertainment.Ik ben 24 jaar of ouder