Mislintat adviseerde Sosa dringend naar zakenpartner te gaan

mislintat

De recente transfer van Borna Sosa naar Ajax wordt nauwlettend onderzocht vanwege een directe zakelijke connectie tussen Sven Mislintat, technisch directeur van Ajax, en de nieuwe zaakwaarnemer van Sosa. Uit documenten waar NRC inzage in had, blijkt dat Sosa vlak voor zijn overgang naar Ajax van zaakwaarnemer wisselde, specifiek naar een die zakelijk gelinkt is aan Mislintat.

Voorheen werd Sosa, ex-speler van VfB Stuttgart, vertegenwoordigd door ICM Stellar’s Duitse afdeling. Echter, een dag voor de transferdeadline beëindigde hij die samenwerking. Direct daarna, tijdens zijn overstap naar Ajax, werd hij vertegenwoordigd door Arthur Beck van AKA Global. Beck, volgens eerder onderzoek van de NOS, heeft zakelijke banden met Mislintat. Beiden hebben aandelen in het datascoutingbedrijf Matchmetrics GmbH.

VfB Stuttgart, in de voorafgaande dagen van de transfer, besprak aanbiedingen uit andere landen met Sosa’s eerdere zaakwaarnemers. De plotselinge wisseling van zaakwaarnemer gevolgd door de transfer naar Ajax zorgde dan ook voor verrassing bij de Duitse club.

Matchmetrics GmbH, het bedrijf dat Mislintat en Beck met elkaar verbindt, focust op datagedreven voetbalscouting. Mislintat, die het bedrijf medeoprichtte, verwierf na zijn aanstelling bij Ajax 35% van de aandelen. Ook AKA Global verwierf een aandelenpakket.

Mislintat en Beck hadden in de zomer contact over meerdere transfers, waarvan die van Sosa uiteindelijk doorging. Sosa, die vlak daarvoor van zaakwaarnemer wisselde, heeft voor vijf jaar getekend bij Ajax.

Deze transfer lijkt in strijd te zijn met Ajax’s eigen beleidsregels, specifiek rond mogelijke belangenverstrengeling van bestuurders. Hoewel Ajax op de hoogte was van Mislintat’s betrokkenheid bij Matchmetrics, waren ze onbekend met de connectie tussen Beck en het bedrijf.

De start van Ajax dit seizoen is stroef, met een twaalfde plaats na vier wedstrijden. Er zijn twaalf nieuwe spelers aangetrokken door Mislintat deze zomer, waarvoor een aanzienlijk bedrag is neergeteld. Trainer Maurice Steijn heeft zich al kritisch uitgelaten over deze keuzes.

Ajax staat deze week voor uitdagingen tegen Olympique Marseille in de Europa League en Feyenoord in een thuisduel.