Mislintat betrokken bij ‘duistere dealtjes’?

sven-mislintat

‘Ajax-onderzoek naar aankoop via technisch directeur Mislintat’s zakenrelatie’

Op de laatste dag van de transferperiode heeft Ajax een speler aangeschaft via het Duitse zaakwaarnemersbureau AKA Global, dat betrokken is bij een privéonderneming van technisch directeur Sven Mislintat. Ajax was naar verluidt onbewust van deze connectie. Dit ligt gevoelig binnen de regelgeving van de beursgenoteerde voetbalclub, blijkt uit een NOS-rapportage.

Borna Sosa

Het bestuur van Ajax wist niets van de connectie bij de overgang van Borna Sosa. Het zaakwaarnemersbureau AKA Global, dat de belangen van Sosa vertegenwoordigt, werd in juni betrokken bij Mislintat’s onderneming, Matchmetrics GmbH. Dit bedrijf biedt een geavanceerd datasysteem voor voetbalscouting. Kort na Mislintat’s aantreden bij Ajax werd hij de belangrijkste aandeelhouder van Matchmetrics met 35%. Niet veel later verkreeg het zaakwaarnemersbureau, onder leiding van Arthur Beck en Kerim Cerit, ook aandelen in het bedrijf. Via deze connectie haalde Ajax Sosa binnen van VfB Stuttgart.  Sosa tekende voor vijf jaar en kwam voor 8 miljoen euro naar Amsterdam.

Ajax heeft een onderzoek ingesteld naar deze kwestie. ‘Ajax is niet op de hoogte van een aandeelhouderschap dat AKA Global GmbH in Matchmetrics heeft. Wij hebben dit vanzelfsprekend met Sven besproken. Hij heeft daar een uitgebreide toelichting op gegeven. Ajax is dit uiteraard nader aan het bekijken en wordt daarbij geassisteerd door externe adviseurs. Sven verleent daarbij volledige medewerking, waaronder het delen van alle relevante documenten.’ aldus Ajax.