Top 20 rijkste voetbalclubs

real-madrid

De 27e editie van de Deloitte Football Money League is vandaag verschenen, het jaarlijkse overzicht van de voetbalclubs die wereldwijd het meeste inkomen genereren. Deze publicatie blijft de meest betrouwbare onafhankelijke analyse van de best verdienende clubs en rapporteert voor het eerst dat de cumulatieve inkomsten van de Money League-clubs de €10 miljard overstijgen.

Totale inkomsten van €10,5 miljard

De totale inkomsten gegenereerd door de top 20 Money League-clubs in 2022/23 bedragen een record van €10,5 miljard, een stijging van 14% ten opzichte van het vorige jaar en de niveaus van vóór de pandemie (€9,2 miljard – in zowel 2021/22 als 2018/19).

Clubs hebben recordinkomsten van €1,9 miljard gegenereerd uit wedstrijddagen in 2022/23, gedreven door de grote vraag van fans naar live sport, aangezien stadions in continentaal Europa weer volledig openden. In totaal rapporteerden 13 van de top 20 clubs recordinkomsten uit wedstrijddagen, waarbij de stijging grotendeels toe te schrijven is aan clubs in de Bundesliga, Serie A, Ligue 1 en La Liga. bal in het

Voetbal in het stadion kijken populairder dan ooit

Verschillende clubs uit deze competities rapporteerden een verbeterde stadionbenutting vergeleken met de niveaus van vóór de pandemie, met Italiaanse clubs als AC Milan, FC Internazionale Milano en SSC Napoli die allemaal dubbelcijferige stijgingen rapporteerden ten opzichte van de niveaus van 2018/19. Met de pandemie achter ons, is de wens om live voetbal in stadions te ervaren hoger dan ooit. Veel clubs reageren hierop door zich te concentreren op het leveren van een verbeterde fanervaring, om verdere groei te stimuleren.

Record commerciële inkomsten

Naast recordinkomsten uit wedstrijddagen, genereerden Money League-clubs ook recordcommerciële inkomsten, die in 2022/23 in totaal €4,4 miljard bedroegen, een groei van 16% ten opzichte van het vorige jaar. Commerciële inkomsten vertegenwoordigden voor het eerst sinds 2015/16 (met uitzondering van het door COVID-19 beïnvloede seizoen 2019/20) de grootste inkomstenbron voor Money League-clubs. Opmerkelijk is dat 17 van de top 20 clubs een jaar-op-jaar toename van de commerciële inkomsten rapporteerden, waarbij de groei grotendeels toe te schrijven is aan verbeterde detailhandelsverkopen, inkomsten uit evenementen buiten wedstrijddagen en het herstel van sponsorgelden die door de pandemie waren beïnvloed.

Geringe toename in uitzendinkomsten

Money League-clubs rapporteerden een relatief bescheiden toename in uitzendinkomsten (5%). De gemiddelde uitzendinkomsten van de in de lijst opgenomen Premier League-clubs stegen naar €243 miljoen van €208 miljoen, gedreven door een toename van circa 30% in de waarde van de internationale uitzendrechten van de Premier League. Echter, de groei in uitzendinkomsten over de gehele Money League was beperkt, omdat het seizoen 2022/23 viel binnen de bestaande binnenlandse uitzendcycli voor de topcompetities in Duitsland, Italië en Frankrijk, terwijl het begin van de nieuwe binnenlandse rechten cycli in Engeland en Spanje relatief vlak waren in vergelijking met de vorige cycli.

Uitzendinkomsten kregen ook een impuls als gevolg van inkomsten van clubs afkomstig van de investering van private-equityfirma CVC Capital Partners (“CVC”) in een commerciële dochteronderneming van de Ligue de Football Professional. Dit zorgde voor een cumulatieve stijging van ongeveer €120 miljoen voor Paris Saint-Germain en Olympique de Marseille. Er wordt gezegd dat een soortgelijke investeringsmogelijkheid wordt overwogen door de Deutsche Fußball Liga, die de Bundesliga en 2. Bundesliga in Duitsland vertegenwoordigt, aangezien de competitie met potentiële investeerders onderhandelt over de verkoop van een minderheidsbelang, tot 8%, in mediarechten en commerciële inkomsten.

Gemiddelde inkomsten van meer dan €500 miljoen

Over het geheel genomen rapporteerden Money League-clubs een gemiddelde inkomsten van meer dan €500 miljoen, met commerciële inkomsten en uitzendinkomsten die vergelijkbare bedragen bijdragen van respectievelijk €222 miljoen (42%) en €213 miljoen (40%), gevolgd door inkomsten uit wedstrijddagen (€93 miljoen, 18%).

Real Madrid 1ste

Real Madrid heeft Manchester City overtroffen en is in 2022/23 voor het eerst sinds 2017/18 de voetbalclub geworden met de hoogste inkomsten. Real Madrid rapporteerde een recordomzet van €831 miljoen, een stijging van €118 miljoen ten opzichte van vorig jaar. De groei van de club is grotendeels toe te schrijven aan sterke detailhandelsprestaties en hogere stadionbezoekersaantallen, na de versoepeling van de COVID-19-beperkingen.

Top-20-rijkste-voetbalclubs

Manchester City 2e

Ondanks een recordbrekend seizoen, zowel op als buiten het veld, valt Manchester City terug naar de tweede plaats in de ranglijst van 2024. De club rapporteerde zijn hoogste omzet ooit voor een seizoen, €826 miljoen, gedreven door succesvolle UEFA Champions League (“UCL”) en Premier League campagnes die de uitzend- en commerciële inkomsten respectievelijk met €50 miljoen en €26 miljoen verhoogden.

PSG 3e

Paris Saint-Germain (€802 miljoen) brak voor het eerst in de geschiedenis van de Money League door naar de top drie, en eindigde voor het tweede opeenvolgende jaar voor FC Barcelona (€800 miljoen). De Parijse club rapporteerde een jaar-op-jaar toename van €148 miljoen, grotendeels toe te schrijven aan hun aandeel in de eerder genoemde CVC-investering in de commerciële dochteronderneming van de Ligue de Football Professional, wat €83,5 miljoen voor de club opleverde.

Barcelona 4e

FC Barcelona was een van de grootste stijgers, van de 7e naar de 4e plaats. Deze groei werd ondersteund door de terugkeer van fans naar stadions, recordomzet in licenties en merchandising en een stijging in sponsorinkomsten. Over het algemeen resulteerde dit in een stijging van 61% en 45% in respectievelijk inkomsten uit wedstrijddagen en commerciële inkomsten.

Liverpool grote daler

In tegenstelling hiermee rapporteerde Liverpool de grootste daling in jaar-op-jaar rankings, van de 3e naar de 7e plaats, en was een van de drie Money League-clubs (samen met Atlético de Madrid en West Ham United) die een daling in inkomsten rapporteerden in vergelijking met het vorige seizoen. Dit was te wijten aan een neergang in resultaten op het veld in zowel binnenlandse als Europese competities nadat de club drie finales bereikte en 2e werd in de competitie in 2021/22.

Er waren minimale veranderingen jaar-op-jaar elders in de top 10, met geen enkele club die meer dan één positie verschoof. Echter, terwijl de top 10-clubs ongewijzigd zijn gebleven sinds 2021/22, zijn er opvallende veranderingen tussen de posities 11-20, met Eintracht Frankfurt, SCC Napoli en Olympique de Marseille die een trio van Premier League-clubs – Leicester City, Leeds United en Everton – vervangen.

De samenstelling van de clubs die op de posities 11 tot 20 staan in de Money League laat de enorme invloed zien van prestaties op het veld op financiële inkomsten. Bijvoorbeeld, Eintracht Frankfurt staat op de 16e plaats in deze publicatie, vergeleken met de 22e plaats in 2021/22, dankzij hun voortgang naar de UCL Ronde van 16 voor de eerste keer in hun geschiedenis.

Groei voor Serie A-clubs

Serie A-clubs – AC Milan, FC Internazionale Milano en SSC Napoli – rapporteerden ook aanzienlijke inkomstengroei na sterke prestaties op het veld, zowel binnenlands als in de UCL. SSC Napoli rapporteerde een toename van 80% in uitzendinkomsten na hun eerste Scudetto sinds 1989/90 en een sterke UCL-prestatie. Op dezelfde manier rapporteerden AC Milan en FC Internazionale Milano toenames van respectievelijk 30% en 22% nadat ze de halve finales en finales van de UCL bereikten voor het eerst sinds 2006/07 en 2009/10.