Feyenoord wint van Sparta 2-0

Feyenoord

Zelfs zonder hun vier sleutelspelers, die normaal het hart van het team vormen, wist Feyenoord moeiteloos te winnen van Sparta met 2-0, waardoor het team met vertrouwen uitkijkt naar een uitdagende Europese week. De verdedigers David Hancko en Lutsharel Geertruida vulden de afwezigheid van topscorer Santiago Gimenez op door beide te scoren.

Aandacht voor Ayase Ueda

De aandacht was er vier dagen voor de belangrijke Europese ontmoeting met AS Roma ook voor Ayase Ueda, de Japanner die zijn seizoensdebuut in de basis maakte. Hij verving Gimenez, die kampte met een kuitblessure en na enige kritiek en een droogte voor het doel wel een pauze kon gebruiken.

Ueda, bekend om zijn indrukwekkende sprongkracht maar tot nu toe minder om zijn doelpunten of overheersende techniek, had dit seizoen al dertien keer als invaller zijn opwachting gemaakt, wat resulteerde in één doelpunt. Echter, bij Cercle Brugge bewees hij het vorige seizoen zijn waarde met 22 doelpunten in de Belgische topcompetitie.

Tegen Sparta, dat met Koki Saito en Shunsuke Mito ook twee Japanse aanvallers met snelheid in huis had, was er theoretisch veel ruimte voor snelle tegenaanvallen. Maar in de praktijk kreeg Sparta amper de bal, mede doordat het leek alsof ze meerdere bussen hadden geparkeerd rond het strafschopgebied van Feyenoord.

De eerste helft miste daardoor het karakter van een derby, zonder de intensiteit of fysieke duels die je zou verwachten.

Minteh doorbreekt impasse

Yankuba Minteh doorbrak uiteindelijk de impasse in de tweede helft, na enkele mislukte pogingen om de verdediging van Sparta te doorbreken. Een beslissend moment kwam er toen Minteh neerging in het strafschopgebied en na interventie van de VAR, wees scheidsrechter Pol van Boekel naar de stip, waarop Hancko de score opende.

Het tweede doelpunt, gescoord door Geertruida na een prachtige pass van de net ingevallen Luka Ivanusec, was mogelijk een hoogtepunt voor Slot. Ivanusec, die tot dan toe weinig speeltijd had gekregen, liet zien wat hij in huis had, wat hoop geeft voor de aankomende wedstrijden tegen AS Roma.

Wat betreft Sparta, hun gevaarlijkste moment kwam van een fout van Feyenoord-doelman Timon Wellenreuther, die hands maakte buiten zijn strafschopgebied. Maar zelfs de daaropvolgende vrije trap leidde niet tot een doelpunt.

Eredivisie-Uitslagen en Stand