Perez: ‘Mijn lat bij dit Ajax ligt laag’

ajax

Kenneth Perez meent dat NEC niet genoeg heeft geprofiteerd van hun bezoek aan Amsterdam door slechts één punt mee naar huis te nemen. De analist is van mening, dat er tegen een ondermaats spelend Ajax meer te halen viel, dan een 2-2.

“NEC heeft zichzelf enorm in de steek gelaten,” stelt Perez kritisch bij ‘Dit was het Weekend’ op ESPN. ‘Ik heb soms ook het gevoel dat supporters van de club die tegen Ajax speelt, niet doorhebben hoe slecht Ajax is. Want ook de supporters van NEC vierden het alsof ze een fantastisch resultaat hebben geboekt. Ik vind dat ze zich ontzettend tekort hebben gedaan tegen wederom een ontzettend zwak Ajax. Mijn lat bij dit Ajax ligt laag, dus het verrast me niet. Die lat ligt ergens in het midden van de Eredivisie. Ik vind dat Ajax een goed punt haalde tegen NEC.’

Of de afwezigheid van Steven Bergwijn en Steven Berghuis hieraan bijdroeg? “Nee, dat ook niet. Heb je de wedstrijd niet gezien? Ook van tevoren dacht ik dat een punt een goede uitkomst zou zijn voor Ajax,” vervolgt de Deen sarcastisch. “NEC is een ploeg die goed voetbal speelt en genoeg ruimte kreeg. Vandaag iets minder, omdat de twee vleugelspelers (Hlynsson en Banel) meer defensief speelden, waardoor Ajax probeerde compact te verdedigen. Dat lukte niet altijd, maar vandaag wel. Ze misten echter het voetballende vermogen van Berghuis en Bergwijn.”

Verwachtingen niet hoog bij Ajax, aldus Vink

“Het feit dat je spelers nu op andere posities inzet, gaat ten koste van het voetbal,” voegt Marciano Vink toe, die het met zijn collega eens is dat de verwachtingen bij Ajax momenteel niet hoog zijn. ‘Ik denk dat dit Ajax op dit moment niet beter kan. Vooraf wist je al dat dit voor Ajax een hele moeilijke wedstrijd zou worden. Wat wij een seizoen geleden niet voor mogelijk hebben gehouden, dat je tegen Sparta, PEC Zwolle en NEC in thuiswedstrijden de minder voetballende ploeg bent. Dat is eigenlijk bizar. Het feit dat je nu spelers op andere posities zet en zorgt dat het verdedigend beter staat, dat ging ten koste van het voetbal. Zoveel spelers die niet begrepen wat een ander wilde, af en toe ook frustratie. Als je dan op een gegeven moment met Hlynsson en Banel op de zijkanten speelt in plaats van Berghuis en Bergwijn, dan doe je concessies.’

Berghuis en Bergwijn moeten meer meeverdedigen

Perez is echter van mening dat het team onder leiding van John van ’t Schip wel de capaciteit heeft getoond om defensief beter te presteren tegen NEC. ‘Ik ben het met je eens, aanvallend gezien. Maar ik vind dat Ajax moet beginnen met compact achterin staan en dan vooruit verdedigen. Daar zag je wel verandering in. Hlynsson is een middenvelder, maar wel iemand die zijn taak wil uitvoeren en niet alleen aanvallende gedachtes heeft. En Banel is een nieuwe jongen die alles wilde doen wat hij kon doen. Maar vandaag was er door het midden nog steeds voldoende ruimte om tot kansen te komen. Maar dit is een begin en het is te hopen dat die twee (Berghuis en Bergwijn, red.) als ze terugkomen, ook inzien dat ze dit voor het team moeten doen. Begin daarmee, want voetballen kunnen ze wel.’