Ajax wint van FC Utrecht 2-0

ajax

Ajax heeft FC Utrecht met 2-0 verslagen. FC Utrecht zou bij winst bijna gelijk zou staan met de Amsterdammers. Onder leiding van coach John van ’t Schip slaagde de ploeg erin om, ondanks een weinig opwindende wedstrijd, de overwinning thuis te behouden. Deze overwinning stelde Ajax in staat om weer op de vijfde plaats te komen, net boven Go Ahead Eagles.

Vijf-verdedigers tactiek

Deze wedstrijd betekende voor FC Utrecht het einde van een indrukwekkende reeks van vijftien ongeslagen wedstrijden. Voor Ajax was het een keerpunt, aangezien het team voor het eerst sinds 25 november van het vorige jaar geen doelpunten tegen kreeg, na zestien wedstrijden zonder schone lei. Van ’t Schip, die onlangs een vijf-verdedigers tactiek had geïntroduceerd bij Ajax, zette deze aanpak voort, de geblesseerde Josip Sutalo werd vervangen door Ahmetcan Kaplan. Kaplan vormde samen met Devyne Rensch en Jorrel Hato het hart van de verdediging.

Brian Brobbey

De aanval van Ajax leunde zwaar op Brian Brobbey, vooral omdat de ploeg de geblesseerde leiders Steven Bergwijn en Steven Berghuis miste. Toch bereikten de aanvoerende passes hem zelden vanwege een trage en oninspirerende opbouw.

Ondanks een gebrek aan actie vuurde Ajax het eerste schot op doel, maar Kenneth Taylor’s poging maakte geen indruk op doelman Mattijs Branderhorst. Scheidsrechter Sander van der Eijk oordeelde ook dat er geen penalty was voor een bal tegen de arm van Oscar Faulo.

FC Utrecht, onder leiding van Ron Jans, toonde weinig van de moed die het in eerdere wedstrijden had getoond, maar schrok Ajax in de 38ste minuut wel af met een schot van Sam Lammers dat over ging. Toch scoorde Ajax kort daarna via een snelle tegenaanval, waarbij Kaplan Borna Sosa vond, die de bal doorgaf aan Brobbey voor de openingstreffer.

Drievoudige wissel door Jans

Een drievoudige wissel door Jans bracht meer energie in het spel van Utrecht, maar de echte dreiging bleef uit. Het was Ajax dat weer scoorde, ditmaal door Taylor na een snelle uittrap van Ramaj en een combinatie met Brobbey.

Ondanks dat Ajax met tien man verder moest na een fout van Rensch, slaagde Utrecht er niet in terug te komen in de wedstrijd. De overwinning van Ajax maakte een einde aan de ongeslagen reeks van Utrecht, die sinds eind oktober duurde, toen ze thuis wonnen van Ajax.

Eredivisie-Uitslagen en Stand