Samenvatting De Graafschap – ADO Den Haag

ado

De eerste play-offwedstrijd tussen ADO Den Haag en de De Graafschap om promotie naar de Eredivisie.

De eerste play-offwedstrijd tussen ADO Den Haag en De Graafschap is met 2-3 gewonnen door ADO. Opmerkelijk genoeg werd het duel tijdelijk stilgelegd vanwege een medische noodsituatie op de tribune. Het incident deed zich voor in de 55e minuut toen een supporter op de Spinnekop, waar de fanatieke fans van De Graafschap zich bevinden, onwel werd en dringend medische hulp nodig had. Scheidsrechter Marc Nagtegaal onderbrak daarop de wedstrijd.

Na een korte pauze gaf de veiligheidscoördinator van De Graafschap toestemming aan Nagtegaal om de wedstrijd te hervatten, maar dit werd betwist door de fans op de Spinnekop, omdat de medische behandeling van de supporter nog gaande was. Als protest gooiden zij bekers op het veld.

Volgens het protocol moest scheidsrechter Nagtegaal de wedstrijd vervolgens opnieuw stilleggen en de spelers naar de kleedkamer sturen. Na een onderbreking van een kwartier kon de wedstrijd weer worden hervat nadat bleek dat de supporter bij bewustzijn was.De fan werd per brancard afgevoerd terwijl andere fans hem met vlaggen van De Graafschap afschermden om zijn privacy te beschermen. Momenteel wordt hij verder onderzocht door medisch personeel.

Eigen doelpunt Hardeman

Op het moment van de noodsituatie stond het 1-1 op De Vijverberg. Alexander Büttner had De Graafschap na dertien minuten op voorsprong gezet, maar ADO Den Haag trok de stand gelijk met een kopbal van Amir Absalem. Na de onderbreking nam ADO de leiding dankzij een eigen doelpunt van Joran Hardeman, gevolgd door nog twee treffers. Jeffry Fortes scoorde in de blessuretijd nog een strafschop voor De Graafschap, waardoor de eindstand op 2-3 kwam.

Als ADO Den Haag zaterdag geen fouten maakt in de return in Den Haag, zal de nummer zestien van de Eredivisie de tegenstander zijn in de halve finales van de play-offs. Momenteel staat Excelsior op die positie, maar dit kan nog veranderen na de laatste speeldag op zondag.