De mooiste EK-voetbal shirts aller tijden

vanbastenek88

Sinds het Europees Kampioenschap in 1960 tamelijk aarzelend zijn intrede deed in de voetbalwereld met slechts vier teams in de finales in Frankrijk, zijn er 194 keer landen deelnemend aan het toernooi geweest.

Weet je wat dat betekent? Het betekent 194 thuisshirts. Het betekent 194 uitshirts. Het betekent 194 keepershirts en, de laatste jaren, tientallen tweede keepershirts. Dus we kijken naar meer dan 600 combinaties van shirts, shorts en sokken voor het Europees Kampioenschap.

Sommige tenues worden met grote zorg bedacht, samengesteld door geesten die creatiever zijn dan jij of ik (tenzij jij degene bent die het door Kuifje geïnspireerde blauwe, bruine en witte uitshirt van België van dit jaar heeft ontworpen, in dat geval, chapeau voor jou, meneer of mevrouw). Sommige zijn echter gewoon afgeraffeld als een saai, standaard template.

Om eerlijk te zijn, het is niet makkelijk om steeds met nieuwe, inspirerende ontwerpen te komen die niet gewoon oude klassiekers kopiëren. Het is makkelijk om simpelweg ‘eer te bewijzen’ aan die tenues door ze te herontwerpen in een bijgewerkte versie, wat nogal eens gebeurt.

Liefhebbers van voetbalshirts zullen je terecht vertellen dat de gouden tijd voor EK-gebaseerde spelerskleding in de jaren ’80 en ’90 was, een periode waarin creatieve grenzen werden verlegd en enkele iconische tenues werden gemaakt.

Top 5 beste EK-shirts aller tijden

5. Italië EK 2020(21)

Italie-shirt

Op een bepaalde manier, adembenemend eenvoudig; de zwarte kraag, de plaatsing van het embleem. Op een andere manier, schitterend gedetailleerd, met zijn subtiele achtergrond geïnspireerd door de mozaïeken en architectuur van de Renaissance.

Giorgio Chiellini zag er geweldig uit in dit shirt, zeker, maar je kunt je ook Christopher Columbus voorstellen die vanuit Spanje vertrekt in dit shirt, of Leonardo Da Vinci die de Mona Lisa voltooit, de kraag omslaat en zachtjes fluistert: “Bella.”

Puma produceerde daadwerkelijk drie tenues van verbluffende schoonheid voor het toernooi, met het witte uitshirt en Gianluigi Donnarumma’s gele keepershirt waarbij de logo’s naar het midden boven het woord ‘Italia’ zijn gebracht, geflankeerd door groene en rode strepen.

De simpele elegantie van dit shirt zorgt voor een vijfde plaats.

4.Frankrijk EK 1984

Frankrijk-thuishirt-1984

Frankrijk won het EK van 1984 met creatieve flair en stijl en dit tenue weerspiegelt dat perfect.

Op het shirt was de Gallische haan afgebeeld, een traditioneel symbool van Frankrijk, wat een gevoel van nationale trots toevoegde. Bovendien was het een van de eerste shirts die de branding van een bekende sportkledingfabrikant droeg, wat een moderne flair toevoegde aan het traditionele voetbalshirt.

De esthetiek van het shirt is nauw verbonden met het succes van het Franse nationale team tijdens het UEFA Europees Kampioenschap van 1984, dat ze wonnen. De overwinning was de eerste grote internationale trofee voor Frankrijk, en het shirt werd symbolisch voor deze triomf.

Gedragen door legendarische spelers zoals ‘Zonnekoning’ Michel Platini, die de topscorer en beste speler van het toernooi was, wordt het shirt niet alleen herinnerd om zijn ontwerp, maar ook om de ongelooflijke prestaties van degenen die het droegen.

3.Kroatie EK 1996

Kroatie-thuishirt-EK-1996

Kroatië maakte pas zes jaar voetbaltenues nadat het zich had afgescheiden van Joegoslavië. Sommige vroege pogingen waren voornamelijk rood, een beetje vlekkerig en ja, er waren enkele rood-wit geblokte ontwerpen.

Toen kwam in 1996 deze topper van Lotto.

We zijn nu allemaal gewend aan het rood-wit geblokte ontwerp, maar dit was het begin van Kroatië die het permanent ging gebruiken (het vorige tenue was rood met witte biezen) en je kunt het geen groter compliment geven dan het feit dat de overgrote meerderheid van de voetbalfans over de hele wereld rood en wit geblokt met Kroatië zal associëren.

Zelfs alleen het geblokte concept was destijds revolutionair in het ontwerp van internationale voetbaltenues. En dat tijdens Kroatië’s allereerste toernooi.

Het hielp dat hun team verdraaid goed was: Zvonimir Boban, Davor Suker, Alen Boksic, en anderen. Het enige nadeel van dit verhaal is dat Suker’s iconische stift over Schmeichel uitgevoerd werd in het witte uitshirt.

2.Engeland EK 1996

Het EK van 1996 werd gehouden in Engeland, wat het shirt extra betekenisvol maakt voor Engelse fans. Het toernooi, werd aangeduid als “Football’s Coming Home”.

Tijdens het toernooi beleefde Engeland enkele memorabele momenten, zoals de penalty shootout overwinning tegen Spanje in de kwartfinale en de beroemde doelpunten van Paul Gascoigne.

Engeland bereikte de halve finale van het toernooi, wat hun beste internationale prestatie was sinds het winnen van het WK in 1966. Hoewel ze uiteindelijk verloren van Duitsland na strafschoppen, gaf de sterke prestatie van het team fans veel om trots op te zijn.

Het EK van 1996 had een grote impact op de Engelse voetbalcultuur.. Het shirt werd een symbool van deze periode en blijft een geliefd item voor verzamelaars en voetballiefhebbers.

1.Nederland 1988

ek-1988-oranje-mvanbasten

Sommigen beschouwen dit als het beste voetbalshirt aller tijden en het beste internationale shirt en zeker het beste van een Europees Kampioenschap.

Het helpt natuurlijk dat Nederland het EK van 1988 won in wat toen West-Duitsland was, en het helpt ook dat Van Basten dat ongelooflijke doelpunt scoorde in de finale, wat één van de meest gewaardeerde doelpunten in de geschiedenis van het voetbal is. Maar het helpt ook dat het shirt op zichzelf werkelijk perfect is.

Het ontwerp voelde destijds nieuw aan en ziet er nu nog steeds modern uit. Als geheel, met het shirt gecombineerd met witte shorts (de donkeroranje shorts die ze in de finale moesten dragen waren verschrikkelijk lomp), ziet het er vrijwel perfect uit.

EK Voetbal 2024: De complete gids