Somber toekomstbeeld voor NAC

jpvangastel

Jean-Paul van Gastel neemt afscheid van NAC Breda na het behalen van promotie. Ondanks zijn korte periode van minder dan een jaar bij de club, heeft hij ervoor gekozen om te vertrekken, zelfs nu NAC volgend seizoen in de Eredivisie zal spelen. De vertrekkende trainer schetst een somber toekomstbeeld voor de club.

Veel kritiek

Dit seizoen kreeg Van Gastel veel kritiek op de speelstijl en de resultaten van NAC, maar hij glimlacht nu breed nadat promotie via de play-offs werd afgedwongen. Hoewel het tweeluik tegen Excelsior nog spannend was in Rotterdam, slaagde NAC erin terug te keren naar het hoogste niveau, ondanks een 4-1 nederlaag. “Of ik dacht dat het nog mis zou gaan? Nee, nooit,” zei Van Gastel met een grote glimlach. Van Gastel vervolgd: „Uiteindelijk heeft NAC het goed gezien door mij aan mijn contract te houden. Dat was ook hun goed recht”. „Vervolgens heb ik al in maart aangegeven, dat ik graag weer terug naar het buitenland wil. Ik heb in Italië gevoetbald, drie jaar als trainer in China gewerkt. Werken in het buitenland vind ik heel leuk. Ik ben een beetje een gekke geest, een onafhankelijke geest. Ik heb gisteren ook gezegd dat ik misschien niet eens naar de huldiging zou gaan, als het me niet zinde. Maar ik ga nu wel mee. Bij mij staat voorop, dat ik iets wil doen wat ik leuk vind.”

Het vertrek van Van Gastel komt onverwacht, maar Carl Hoefkens staat klaar als zijn opvolger, hoewel hij voor een uitdaging staat. “Er is hier zoveel gebeurd in het afgelopen half jaar,” zei Van Gastel. “En jullie weten nog niet eens de helft. Het grootste compliment van de spelers is dat ze zeggen: ‘Trainer, wat knap dat u zo rustig bent gebleven en het hebt kunnen managen.’ Makkelijk praten als je gepromoveerd bent, maar de winnaar heeft wel gelijk.”

Vangastel

NAC is een moeilijke club. Onbeheersbaar.

Volgens de trainer, die na zijn tijd in Breda weer naar het buitenland wil, heeft de lokale pers bij NAC vaak op de persoon gespeeld. “Dat was buiten proportie, maar misschien hoort dat ook wel bij deze tijd. En dan heb ik het nog niet eens over wat zich binnen de organisatie heeft afgespeeld. Mijn staf en ik stonden overal alleen voor. NAC is een moeilijke club. Onbeheersbaar. Er zit hier zoveel emotie, bij de fans maar ook binnen de organisatie. Dat zorgt voor onrust en weinig stabiliteit,” aldus Van Gastel.