Roemenië 3 – 0 Oekraïne

roemenie

Maandag behaalde Roemenië een historische overwinning op het EK, de eerste in 24 jaar. Deze overwinning was bijzonder indrukwekkend omdat Roemenië tegen Oekraïne, dat vooraf als favoriet werd beschouwd, met 3-0 won. Dit resultaat is de eerste grote verrassing van het toernooi.

In Groep E werd Oekraïne als tweede favoriet gezien, na België. Oekraïne, dat op de 22e plaats van de wereldranglijst staat, werd echter overrompeld door Roemenië, dat op de 46e plaats staat. Dit onverwachte resultaat zorgde voor veel opwinding.

De wedstrijd in München begon direct dynamisch. Roemenië, ondanks zijn underdogstatus, zette vanaf het begin druk op Oekraïne. Tijdens het volkslied stonden de Oekraïense spelers met vlaggen om hun schouders stil bij de oorlog in hun land. Deze emotionele aanloop leek echter weinig invloed te hebben op het spelverloop, want binnen een half uur scoorde Roemenië een prachtige openingsgoal. Aanvoerder Nicolae Stanciu schoot de bal in de verre kruising na een fout van Real Madrid-doelman Andriy Lunin.

Lunin, die een solide seizoen in Spanje had gespeeld, maakte opnieuw een fout in de tweede helft. In de 53e minuut veranderde een schot van Razvan Marin, voormalig Ajax-speler en nu bij Empoli, via zijn handen van richting, waardoor Roemenië met 2-0 voorstond.

Slechts drie minuten later volgde de beslissende klap. Uitblinker Dennis Man, die al bij de eerste goal als aangever optrad, dribbelde na een kort genomen corner het strafschopgebied in en gaf een perfecte pass aan Denis Dragus, die het derde doelpunt maakte.

Oekraïne slaagde er niet in om gevaarlijk te worden. Het eerste schot op doel, door Viktor Tsygankov (vorig jaar nog in de belangstelling van PSV), kwam pas in de 77e minuut. Dit illustreerde de dominantie van Roemenië gedurende de hele wedstrijd.

Met deze overwinning heeft Roemenië geschiedenis geschreven. In eerdere EK-deelnames had het land slechts één keer gewonnen, in 2000 toen het Engeland uitschakelde met een 2-3 zege. Deze indrukwekkende prestatie tegen Oekraïne kan worden beschouwd als een van de hoogtepunten in de Roemeense voetbalgeschiedenis.