Samenvatting Servië – Engeland

bellingham

Nipte zege Engeland op Servië dankzij doelpunt Jude Bellingham

Engeland heeft zich bij Duitsland, Spanje en Nederland gevoegd door hun eerste wedstrijd op het EK te winnen. Ze versloegen Servië met 0-1, maar de wedstrijd was een verhaal van twee helften – een indrukwekkende eerste helft gevolgd door een zorgwekkende tweede.

Engeland had slechts twaalf minuten nodig om de leiding te nemen,

Engeland liet tijdens grote delen van hun duel tegen Servië een onsamenhangende indruk achter. Servië, onder de indruk van het Britse sterrenensemble, durfde pas na rust echt initiatief te nemen. Het was pas na een uur spelen dat Dusan Tadic, de voormalig Ajacied, het veld betrad. Zijn afwezigheid in de basisopstelling was een strategische keuze, gericht op een defensieve aanpak.

De komst van Tadic bracht direct flair en kansen voor de Serviërs. Zijn aanwezigheid zorgde voor een zichtbare verandering in het spel. Engeland begon ineens kwetsbaar te ogen, vooral in de defensie, waar al enige tijd twijfels over bestaan. Jordan Pickford, de doelman van Everton, moest meerdere keren ingrijpen. Hij maakte een spectaculaire redding op een hard schot van Dusan Vlahovic, de linksbenige spits van Juventus.

Aanvallend verre van indrukwekkend

Engeland slaagde erin stand te houden in Gelsenkirchen, dezelfde stad waar ze op het WK 2006 werden uitgeschakeld door Portugal na een rode kaart voor Wayne Rooney. Dit keer was er vooral opluchting te voelen na het behouden van de overwinning. Coach Gareth Southgate kon tevreden zijn dat zijn verdediging de toenemende druk wist te weerstaan. Echter, aanvallend gezien was Engeland verre van indrukwekkend, wat zorgwekkend is voor een ploeg die als favoriet wordt beschouwd om het toernooi te winnen.

Voormalig topverdediger Rio Ferdinand concludeerde dat Bellingham de wedstrijd naar zich toetrok, terwijl Phil Foden, de Manchester City-ster die werd uitgeroepen tot de beste speler in de Premier League, zich tevreden leek te stellen met een rol in zijn schaduw. Deze analyse onderstreept dat, om succes te hebben, niet alleen Bellingham maar ook andere sleutelspelers moeten opstaan en hun stempel moeten drukken op het team.