Samenvatting Zwitserland-Italie

italie

Zwitserland elimineert titelhouder Italië met overtuigende overwinning

Italië is niet langer in staat om hun Europese kampioenschapstitel te verdedigen, nadat Zwitserland hen in de achtste finales met 2-0 versloeg. De Zwitserse dominantie was het meest opvallend; Italië kon nauwelijks een aanval opbouwen gedurende de wedstrijd.

Na een kwartier van strategische aanpassingen tijdens de rust, werd Italië al na één minuut in de tweede helft hard afgestraft. Bondscoach Luciano Spalletti van Italië werd direct geconfronteerd met de harde realiteit van het voetbal, waarbij zijn team na een zwakke eerste helft snel achterstand opliep.

Vanaf de eerste minuut nam Zwitserland het heft in handen. Het duurde even voordat dit overwicht in een doelpunt werd omgezet, voornamelijk door missende precisie in de afronding. Maar na 37 minuten scoorde Remo Freuler de verdiende 1-0, net een minuut na een gele kaart voor de Italiaan Nicolo Barella. Freuler, de 32-jarige middenvelder van Bologna, rondde een strakke aanval van Zwitserland koelbloedig af.

Zwitserland richt zich op verbeteringen Het nieuwe tactische plan van Spalletti bracht weinig verandering voor Italië, dat niet beter presteerde dan in de teleurstellende eerste helft. Zwitserland daarentegen werkte aan hun enige verbeterpunt van voor de rust – nauwkeuriger schieten – en scoorde prompt bij hun eerste poging in de tweede helft.

Ruben Vargas kreeg de bal aan de rand van het strafschopgebied, haalde uit, en schoot krachtig in de rechterbovenhoek voor de 2-0. Dit doelpunt maakte de taak voor Italië praktisch onmogelijk.

Hoewel Italië niet geheel zonder kansen was, met Gianluca Scamacca die het dichtst bij een doelpunt kwam met een bal tegen de paal, bleef Zwitserland duidelijk de sterkere partij. Uiteindelijk verzekerde het team van bondscoach Murat Yakin zich sterk van een plaats in de kwartfinales.