Oranje verslaat Turkije en staat na 20 jaar weer in halve finales EK

oranje

Het Nederlandse voetbalelftal heeft zich gekwalificeerd voor de halve finales van het Europees Kampioenschap Voetbal 2024. In de kwartfinale tegen Turkije boekte Oranje een 2-1 overwinning.

Bondscoach Ronald Koeman koos voor dezelfde startopstelling als in de vorige ronde, ondanks lichte knieklachten van Steven Bergwijn, die weer als rechtsbuiten begon. Oranje startte sterk in het Olympiastadion en creëerde binnen een minuut een kans via Memphis Depay, die helaas hoog over schoot.

In het verdere verloop van de eerste helft miste Nederland precisie voorin, wat resulteerde in meerdere gemiste kansen en toenemende slordigheden. Turkije profiteerde door steeds sterker in de wedstrijd te komen, mede dankzij aanvallen van Ferdi Kadioglu vanaf links.

Turkije kwam voor door een kopbal van Samet Akaydin na een hoekschop, wat de stand op 0-1 bracht.

Ondanks kansen en pogingen van Nederland om terug in de wedstrijd te komen, waaronder een afstandsschot van Bergwijn dat over ging, eindigde de eerste helft met een voorsprong voor Turkije.

In de tweede helft bracht Koeman Wout Weghorst in de ploeg, die onmiddellijk voor meer dreiging zorgde. Zijn inspanningen leidden uiteindelijk tot een gelijkmaker door Stefan de Vrij, na een goed opgezette aanval en voorzet van Depay.

De wedstrijd kantelde verder in het voordeel van Nederland toen Denzel Dumfries een cruciale voorzet gaf die door een Turkse verdediger als eigen doelpunt werd verwerkt, waardoor Nederland 2-1 voor kwam te staan.

Ondanks late kansen voor Turkije om gelijk te maken, bleef Nederland standvastig verdedigen en zorgde keeper Bart Verbruggen met enkele cruciale reddingen voor het behoud van de voorsprong tot het laatste fluitsignaal.

oranje

Op woensdag 10 juli staat Nederland om 21.00 uur in Dortmund tegenover Engeland. De andere halve finale, tussen Spanje en Frankrijk, vindt plaats op dinsdag.