Van Hanegem: ‘Niemand hoeft al te rekenen op een rondvaart’

oranje

Willem van Hanegem remt de opwinding rond het Nederlands elftal wat af. In zijn column voor het AD, erkent ‘de kromme’, de vechtlust van de spelers, maar ziet ook redenen voor kritiek, gericht op onder meer bondscoach Ronald Koeman, Memphis Depay en Tijjani Reijnders.

‘Niemand hoeft nog te rekenen op een rondvaart volgende week maandag’

Het is begrijpelijk dat velen verheugd zijn over het bereiken van de halve finale door Oranje. De aanwezigheid van enthousiaste Nederlandse fans in Dortmund voor de wedstrijd tegen Engeland spreekt boekdelen. Engeland, over wie we dit toernooi allemaal wel een mening hebben, heeft niet echt overtuigd.

Ik wil niet de pessimist zijn of degene die geen feest kan vieren, maar bedenk hoe Engeland ons ziet. Turkije was in de slotfase dicht bij een gelijkmaker. Ondanks dat ons team standhield en lof ontving voor hun doorzettingsvermogen, zou Koeman de dag na de wedstrijd toch moeten nagaan waarom het team na een 2-1 voorsprong tegen Turkije de wedstrijd niet kon controleren. Turkije viel met overgave aan, terwijl een sterker team de situatie zou hebben uitgespeeld.

Turkije beter dan verwacht

Was Turkije sterk? Ze waren beter dan verwacht, speelden vol passie, maar dat is tot nu toe ook het maximum dat wij dit EK kunnen zeggen. Zonder Wout Weghorst’s invalbeurt hadden we waarschijnlijk niet gewonnen. Zijn onvermoeibare inzet is cruciaal geweest.

Dumfries onmisbaar voor Oranje

Als je naar spelers als Denzel Dumfries en Micky van de Ven kijkt, zie je hun waarde. Er waren twijfels over Dumfries voor het toernooi, maar hij is onmisbaar voor Oranje, mede door zijn rol in het voorbereiden van het tweede doelpunt.

Echter, het stroeve spel van Memphis Depay, Xavi Simons en Tijjani Reijnders in de eerste helft en het moeizame middenveld tonen dat we nog lang niet zeker zijn van een rondvaart. Memphis moet ook zijn teleurstelling over zijn wissel intern houden. Vooruitgang in dit EK vereist dat iedereen zich opoffert voor het team.

Spanje het beste team van dit EK

Spanje is veruit het beste team van dit EK, met Frankrijk die het publiek afstoot door hun gebrek aan initiatief, ondanks hun sterrenensemble. Mikel Merino’s kopbal was briljant en een verdiende overwinning tegen Duitsland, die al eerder zonder Toni Kroos had moeten spelen.

Dat we niet tegen Spanje, maar Engeland spelen is een geluk, maar als we eerlijk zijn, hebben we niet meer laten zien dan de Engelsen dit toernooi. Dit is niet om de stemming te drukken, maar een realistische kijk op ons spel is noodzakelijk. Een overwinningsparade nu zou echt overdreven zijn.