Ajax wint geen enkele topper in Eredivisie-seizoen

Doelpuntloos gelijkspel in laatste topduel

Ajax heeft dit seizoen geen enkele topper weten te winnen in de Eredivisie. Het laatste topduel in de eigen Johan Cruijff Arena eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Beide teams hadden talloze kansen, maar wisten deze niet te verzilveren. Hierdoor blijft de strijd om het ticket voor de Europa League open, terwijl de kansen op de Champions League nu wel verkeken lijken.

Trainer John Heitinga kon na enkele weken weer beschikken over Mohammed Kudus en liet de Ghanees meteen starten. Kudus begon op de rechtsbuiten positie en verving de geblesseerde Steven Berghuis. Daarnaast kreeg Brian Brobbey net als in de bekerfinale de kans in de punt van de aanval. Jorrel Hato, die deze week officieel werd overgezet naar het eerste elftal, begon opnieuw als linksachter.

Een helft vol met kansen

In de eerste tien minuten van de wedstrijd ging het gelijk op tussen de twee ploegen. Ajax probeerde een vroege voorsprong te forceren via een kopbal van Brobbey en een afstandsschot van Kudus, maar de doelman pakte de ene bal makkelijk en de andere vloog net naast. De Alkmaarders probeerden op hun beurt ook met een afstandsschot en een kopbal te scoren, maar doelman Geronimo Rulli wist beide inzetten te keren.

De eerste echte grote kans van de wedstrijd was voor de Alkmaarders. Na een sterke dieptebal stond AZ-speler Tijani Reijnders één op één met Rulli, maar de Argentijn kwam goed uit en hield zijn doel schoon. AZ kreeg vervolgens nog twee keer een mogelijkheid om tot een nieuwe schietkans te komen, maar wist dat niet te doen. Een paar minuten later was Ajax dicht bij de voorsprong. Steven Bergwijn dook na een dribbel naar binnen en haalde uit. De bal leek richting de kruising te vliegen, maar vond uiteindelijk de paal. De brilstand bleef daardoor, na bijna twintig minuten, intact.

Na een half uur gespeeld te hebben moesten de Amsterdammers op voorsprong komen. Dusan Tadic gaf een slim balletje op maat richting de tweede paal en Kudus leek de bal er zo in te kunnen lopen. Echter sprong Brobbey voor de bal en kopte vervolgens naast. Vlak voor rust kreeg Ajax opnieuw een grote kans. Na een mooie combinatie was het opnieuw Brobbey die de kans op een presenteerblaadje kreeg. Waar de rechterhoek vrij was, schoot de spits de bal tegen de doelman aan. Waarna Bergwijn de bal vervolgens op de lat schoot. Het was een eerste helft vol met kansen, maar zonder doelpunten. Ruststand: 0-0.

Ander gezicht in tweede helft

Het begin van de tweede helft had een ander gezicht dan het einde van de eerste. Het duurde even voordat de kansjes kwamen en die waren een stuk minder zuiver dan in de eerste helft, en dat zegt wat. Kenneth Taylor kreeg na een goede voorzet van Davy Klaassen een aardige kans, maar kreeg de bal niet tussen de palen. Met nog een kwartier te spelen kwam AZ vervolgens heel dicht bij de verlossende goal, maar de Alkmaarders schoten de bal op de paal. Het was de grootste kans van de tweede helft.

In de slotfase van de wedstrijd waren zowel Ajax als AZ hier en daar nog op zoek naar het openingsdoelpunt. Toch leken de Alkmaarders meer energie te hebben dan de Amsterdammers. Naast een dribbel van Bergwijn met een schot wat uiteindelijk naast vloog, creëerde de Amsterdammers niet echt grote kansen meer. De wedstrijd eindigde zoals het begon, met 0-0.

Na twee keer verloren te hebben van PSV, een keer verloren en gelijk te hebben gespeeld tegen Feyenoord en eerder in het seizoen onderuit ging tegen AZ, wist Ajax ook de laatste topper niet te winnen. Er staan voor de Amsterdammers nog drie wedstrijden op het programma. Een uitduel tegen laagvlieger FC Groningen, een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht en en een bezoek aan FC Twente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *