Antisemitische spreekkoren schokken Joodse gemeenschap

De Joodse belangenorganisatie Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) reageert met afschuw op de antisemitische spreekkoren die gisteren gezongen zouden zijn door voetbalsupporters in een metro op weg naar de Johan Cruijff Arena. “We zijn helemaal terug bij af. Vreselijk zonde zo vlak na 4 en 5 mei”, zegt Naomi Mestrum, directeur van het CIDI.

Meer dan 150 supporters aangehouden

De politie hield gisteren meer dan 150 voetbalsupporters aan voor het zingen van de antisemitische teksten. Volgens de politie gaat het om supporters van AZ, die op weg waren naar de Johan Cruijff Arena voor de wedstrijd tegen Ajax. De supporters zouden verschillende keren zijn gewaarschuwd en gevraagd te stoppen met het zingen van de discriminerende teksten. Toen ze door bleven zingen, werd hun metro stilgezet en werd de grote groep aangehouden. De supporters werden overgebracht naar het cellencomplex.

‘Heel wrang’ en ‘heel pijnlijk’

De Joodse belangenorganisatie noemt de gezongen liederen ‘heel pijnlijk’. “Het is wrang dat we op 4 mei roepen ‘dit nooit meer’ en er even later exact datgene geroepen wordt wat er met de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde”, zegt Mestrum. “Pijnlijk voor slachtoffers, voor nabestaanden, voor iedereen. We moeten niet denken dat de oorlog iets prehistorisch was. Het is relatief kort geleden dat het heeft plaatsgevonden. Daarom is dit ook walgelijk en heel erg verdrietig. Er is nog altijd geen besef wat er tijdens de oorlog gebeurd is.”

Snelle politieactie en veroordeling door AZ

Mestrum is blij met het snelle politieoptreden van gisteravond. “Er wordt nu gewoon lik-op-stukbeleid uitgevoerd op dit soort wantoestanden. De politie neemt direct adequate actie. Hopelijk gaat hier een enorm waarschuwend effect van uit: laat dit niet meer gebeuren. Nooit meer. Zulke spreekkoren mogen en moeten we in de toekomst niet meer accepteren.” AZ neemt ook afstand van de kwetsende spreekkoren en veroordeelt het gedrag van de betrokken supporters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *