Statiegeldautomaten op stations verminderen overlast

De toename van mensen die vuilnisbakken openbreken op zoek naar afgedankte flesjes en blikjes met statiegeld heeft geleid tot de plaatsing van statiegeldautomaten op het Centraal Station. De Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt hiermee de overlast te verminderen en het recyclen van verpakkingen te stimuleren.

Statiegeld terug via Tikkie

De statiegeldautomaten op het station lijken op de apparaten die je in de supermarkt vindt, maar met één belangrijk verschil: het statiegeld wordt teruggestort via een Tikkie. Gebruikers scannen de QR-code van de machine en krijgen zo het statiegeld overgemaakt op hun bankrekening. Reizigers zijn positief over het initiatief en geven aan dat het inleveren van flesjes en blikjes eenvoudig en snel verloopt.

Interesse van buitenlandse bezoekers

Ook buitenlandse toeristen, zoals Duitse reizigers, zijn verbaasd en enthousiast over de aanwezigheid van statiegeldautomaten op het station. In Duitsland zijn dergelijke automaten alleen in supermarkten te vinden. Op het Centraal Station zijn in totaal drie statiegeldautomaten geplaatst: twee in de IJpassage en een in de Westtunnel.

Extra maatregelen tegen overlast

Naast de plaatsing van statiegeldautomaten op het station, heeft de gemeente ook andere maatregelen genomen om de overlast van het openbreken van vuilnisbakken tegen te gaan. Zo zijn de afvalbakken in het centrum voorzien van andere sloten, waardoor ze minder makkelijk opengemaakt kunnen worden.

Bovendien is er een proef gestart met het plaatsen van doneerringen op afvalbakken. Deze ringen maken het mogelijk om statiegeldflessen en -blikjes eenvoudig achter te laten voor anderen, zonder dat de afvalbakken geopend hoeven te worden. De gemeente verwacht dat het retourpercentage van drankverpakkingen hierdoor zal toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *