Van Basten: Iedereen is beter dan Ajax op dit moment

vbasten

Marco van Basten is pessimistisch over de nabije toekomst van Ajax. Hij wijst met name technisch directeur Sven Mislintat aan als de hoofdschuldige. Na drie opeenvolgende wedstrijden zonder overwinning, staat Ajax donderdag tegenover Olympique Marseille in de Europa League. De uitdaging voor trainer Maurice Steijn is groot: hoe krijgt hij zijn team in drie dagen weer op de rails? Van Basten, te gast bij Rondo, gelooft niet dat dit zal lukken. ‘Iedereen is beter dan Ajax op dit moment. Ik zie geen enkele uitkomst. Dit is gewoon kansloos.’ zei van Basten.

Volgens de voormalige aanvaller ligt de oorzaak niet bij Steijn, maar bij het beleid van de club. ‘Dit hele seizoen is een drama. Ze hadden Peter Bosz zo binnen kunnen hengelen en Alex Kroes ook. Dan had je een enorme hoop problemen voorkomen. Mislintat is daar verantwoordelijk voor. Er is in die club verder ook niemand die tegen hem zegt: “Hé, dat kan niet”

Mislintat kreeg vrije hand afgelopen zomer, waardoor Ajax afhankelijk werd van zijn beslissingen. ‘Het is hartstikke pijnlijk. Hetgeen waar je voor vreest, wordt realiteit nu. Het is gewoon een drama. Slechte aankopen, geen niveau. Een technisch directeur die zegt dat je hem pas in november mag beoordelen. Dan heb je volgens mij de verkeerde club gekozen. Bij Ajax moet je meteen presteren.’

Van Basten gaat verder: ‘Vorig jaar was het al een bende, maar de bende is alleen maar groter geworden’ ‘Het wordt een catastrofe wat er straks nog allemaal gaat gebeuren. Bij Ajax is er gewoon geen beleid. Je hebt geen algemeen directeur. Jan van Halst wordt tijdelijk aangesteld, maar uiteindelijk hoeft niemand ergens verantwoording voor af te leggen. Mislintat heeft een trainer aangesteld, is met de portemonnee gaan winkelen en dat is het. Het gebeurt allemaal maar.’ aldus de voormalig top-spits.