Wie heeft de macht bij Ajax?

valentijn

In de nieuwe aflevering van de voetbalpodcast Kick-off uiteraard alles over de crisis in Amsterdam. Valentijn Driessen, Mike Verweij en Pim Sedee bespreken het onthutsende spel van Ajax tegen FC Twente en schetsen scenario’s voor de komende periode. Ondertussen neemt de kritiek op de TD van Ajax, Sven Mislintat toe. De bijnaam is nu al ‘Misluktat’.

Als Mislintat mag aanblijven bij Ajax, is dat volgens Mike Verweij te danken aan algemeen directeur Jan van Halst. Verweij zegt in de podcast Kick-Off dat Van Halst het transferbeleid van Mislintat deze zomer volledig heeft gesteund.

Verder wordt de vraag gesteld of Mislintat óf trainer Maurice Steijn normaliter op korte termijn zal vertrekken. “En ik vrees voor Steijn dat Van Halst op schoot zit bij Mislintat, want Van Halst is bij alle transfers betrokken geweest”, aldus Verweij. “Financieel directeur Susan Lenderink, Van Halst en Mislintat regelden de transfers, dat zegt iedereen die je spreekt bij Ajax. Van Halst heeft dus toestemming gegeven voor elk van deze transfers. Als hij moet kiezen, kiest hij natuurlijk altijd voor Mislintat.”

“Maar als de keuze wordt gemaakt om Steijn weg te sturen, zou het Ajax onwaardig zijn om Mislintat te laten zitten”, vindt de journalist. “Hij heeft Heitinga afgeserveerd en Peter Bosz laten lopen. Vervolgens heeft hij Steijn aangesteld, omdat het een overperformer is. Nou, met de troep die Mislintat heeft gehaald is hij dat zeker, want hij heeft toch al vijf punten”, zegt Verweij cynisch. “En hij heeft die hele selectie samengesteld zonder Steijn enige inspraak te geven, 0,0.”

Verweij constateert verder dat er verschillende spelers zijn aangeboden in Amsterdam, die zijn afgewezen en nu een uitstekende indruk elders maken. “Je ziet op internet twee stromingen: sommigen willen Steijn eruit en anderen vinden dat Mislintat verkeerd handelt. De mensen die Steijn weg willen hebben, vergeten één ding: dat Mislintat de keuze voor Steijn heeft gemaakt. Dus als je Steijn eruit gooit, is Mislintat niet te handhaven. Maar ik denk dat hij bij Ajax wel te handhaven is, omdat Jan van Halst een ruggengraat van piepschuim heeft”