Ruud Geels, een Voetballegende en Topschutter, Overlijdt op 75-Jarige Leeftijd

ruud-geels

Het Nederlandse voetbal betreurt het verlies van één van zijn meest iconische doelpuntenmakers met het overlijden van Ruud Geels op zaterdag. Deze voormalige aanvaller, die clubs als Feyenoord, Ajax, en PSV vertegenwoordigde, werd vijf keer topscorer van de Eredivisie en is 75 jaar oud geworden.

Opgegroeid in Haarlem als zoon van een bakker, was voetballen de passie van Ruud Geels. Samen met vrienden speelde hij altijd en overal voetbal, vaak op straat of soms in het Julianapark, ondanks dat het daar verboden was. Bij betrapping ontsnapten Ruud en zijn vrienden aan de politie. Zelfs als hij alleen was, oefende hij onophoudelijk zijn schietvaardigheden tegen een muur. Hoewel hij soms hielp in de bakkerij van zijn vader, trok de straat en het voetbal hem snel weer weg.

Geels was een natuurtalent als doelpuntenmaker

Geels blonk al snel uit op straat en vond snel succes in georganiseerd voetbal. Hij had een natuurlijke aanleg voor scoren. Van lokale amateurclubs ging hij naar Telstar, waar hij zijn eerste stappen in het professionele voetbal zette. Feyenoord zag zijn potentie en nam hem over na slechts acht wedstrijden.

Bij Feyenoord won hij de Europa Cup 1, maar verloor de strijd om een basisplaats aan Ove Kindvall. Tussen 1970 en 1974, een periode waarin Ajax met Johan Cruijff de wereld veroverde, scoorde hij voor Go Ahead Eagles en Club Brugge 63 keer. Hij stond bekend om zijn kopballen en vestigde zijn naam als doelpuntenmaker.

Geels bij Ajax

Direct na het WK van 1974 maakt Ruud Geels de overstap naar Ajax. Onder leiding van de nieuwe trainer Hans Kraay senior, die veel vertrouwen in hem heeft, staat Geels voor een immense uitdaging. Hij wordt gezien als een van de spelers die de leegte moet opvullen na het vertrek van Johan Cruijff naar FC Barcelona een jaar eerder.

Hoewel niemand verwacht dat hij even goed zal zijn als Cruijff, krijgt Geels de zware taak om in een team te spelen dat moeite heeft om het succes van de voorgaande jaren te evenaren. Dit team kampt ook met interne conflicten tussen enkele sterspelers en de trainer. Ondanks deze uitdagende omstandigheden, maakt Geels een indrukwekkend debuutseizoen door. Hij scoort 30 keer in 33 competitiewedstrijden, een opmerkelijke prestatie.

Geels’ prestaties blijven op een hoog niveau in de volgende drie seizoenen. Zijn doelpuntenproductie blijft constant met elk seizoen dertig of meer doelpunten. Hij wordt vier keer achter elkaar topscorer in de Eredivisie en is ook de topscorer in het UEFA Cup-toernooi van het seizoen 1975/1976 met veertien doelpunten. Hij helpt Ajax eenmaal om landskampioen te worden. Met in totaal 153 doelpunten in 166 wedstrijden voor Ajax, heeft Geels een indrukwekkend doelpuntenmoyenne, wat hem onmiskenbaar een van de beste spitsen in de geschiedenis van Ajax maakt.


Ik ben 24 jaar of ouder