Potindeling EK: Oranje in pot 3

ek-2024

Nederland zit in pot 3 voor de EK-loting van 2024. Het Nederlands elftal krijgt mogelijk zware tegenstanders.

De UEFA bepaalt de potindeling aan de hand van de punten in de EK-kwalificatie, met doelsaldo als doorslaggevend bij gelijke punten. De leiders van de tien groepen hebben voorrang: momenteel zijn dat Spanje, Frankrijk, Engeland, Turkije, Albanië, Oostenrijk, Hongarije, Denemarken, Roemenië en Portugal. Nederland heeft meer punten dan Roemenië, maar staat achter Frankrijk in poule B.

België, met zeventien punten, staat net in pot 2, gevolgd door Schotland (16 punten) en Nederland (15 punten), waardoor deze landen in pot 3 zitten. Slowakije, ondanks zijn negentien punten, valt in pot 4 vanwege het schrappen van resultaten tegen de laatste in hun zeslandenpoule door de UEFA.

Nederland kan dus een lastige loting verwachten. Oranje kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan Frankrijk, Oostenrijk en Italië. Uiteraard is ook een op papier eenvoudigere groep mogelijk, zoals een groep met België, Albanië en de winnaar van de Nations League-play-offs in Divisie C.

De loting voor de EK-groepsfase is op 2 december in Hamburg, met het toernooi van 14 juni tot en met 14 juli volgend jaar.