Ajax boekt overtuigende zege op Vitesse 5-0

ajax

Ajax vergroot zijn zelfvertrouwen met een overtuigende overwinning op Vitesse in eigen huis en keert terug in de top van de ranglijst. De F-Side in de Johan Cruijff Arena bleef zaterdagavond leeg als gevolg van sancties na de ongeregeldheden rond de gestaakte Klassieker twee maanden geleden. Hierdoor moest de harde kern van Ajax uitgerekend de beste prestatie van het seizoen missen.

ajax

Interim-coach John van ‘t Schip, die het moest stellen zonder Josip Sutalo en Brian Brobbey, zag zijn visie op het Ajax-voetbal tot leven komen tegen hekkensluiter Vitesse, waar Edward Sturing aan zijn interim-klus begon. De Amsterdammers speelden met veel zelfvertrouwen en dynamiek, wat resulteerde in prachtige combinaties en doelpunten.

Eerste doelpunt Hato

Al binnen vier minuten opende Ajax de score, waarbij Jorrel Hato, die onlangs zijn debuut maakte voor het Nederlands elftal, zijn droomweek bekroonde met zijn eerste doelpunt voor Ajax. De jonge verdediger, die nog steeds een jeugdcontract heeft, dribbelde het veld door, creëerde een dubbele combinatie met Kenneth Taylor en Steven Bergwijn en schoot zelf de openingstreffer binnen: 1-0.

Niet veel later ontsnapte Ajax aan de gelijkmaker toen Said Hamulic een prachtige dieptepass controleerde en met een schot over Diant Ramaj heen scoorde. De grensrechter had echter zijn vlag omhoog en de VAR bevestigde enkele minuten later dat het buitenspel was.

Ajax begon elkaar steeds beter te vinden na deze ontsnapping. Dit leidde tot het tweede doelpunt, waarbij Benjamin Tahirovic de bal knap bij Kenneth Taylor bracht, die op zijn beurt Kristian Hlynsson vond. De getalenteerde IJslander schoof de bal in de lange hoek, achter Eloy Room: 2-0.

Steven Berghuis in vorm

Eloy Room moest nog drie keer vissen, voornamelijk door toedoen van Steven Berghuis, die schitterende passes gaf. Een daarvan werd binnen gelopen door Dominik Oroz, en Chuba Akpom, die in de basis stond als vervanger van Brobbey, knikte een hoekschop van Berghuis binnen.

Berghuis verliet het veld een kwartier voor tijd met een pijnlijke enkel. Ondanks de grootste overwinning van het seizoen was interim-trainer John van ‘t Schip in de rust niet helemaal tevreden. Steven Bergwijn vertelde bij ESPN: “We hebben in de kleedkamer flink op onze kop gekregen. We gaven Vitesse enkele kansen. Als ze er een hadden benut, had het een andere wedstrijd kunnen worden.”

Bergwijn reageerde niet op speculaties over een mogelijk vertrek naar Saoedi-Arabië tijdens de winterstop en benadrukte zijn focus op Ajax en zijn geluk met zijn familie en kinderen. Van ‘t Schip legde uit dat hij in de eerste helft ontevreden was over de momenten waarop Ajax de bal verloor en de intensiteit verminderde. Hij was tevreden met de verbetering in de tweede helft, waarin Ajax meer kansen creëerde en de voorsprong vergrootte.