Nederlandse topclubs willen meedoen aan Super League

european-super-league

Joan Laporta, president van FC Barcelona, heeft aangegeven dat teams zoals Ajax, Feyenoord en PSV hun steun hebben uitgesproken voor het concept van de Super League. Hij heeft een lijst genoemd van clubs die positief staan tegenover het voorstel voor deze nieuwe internationale voetbalcompetitie, aldus een bericht van VoetbalNieuws.

Deelname Engelse clubs geen voorwaarde

Ondanks pogingen van de UEFA om de oprichting van een Europese Super League te blokkeren, heeft het Europees Hof van Justitie in december bepaald dat zulke beperkingen niet toegestaan zijn. Kort na deze uitspraak kwamen de initiatiefnemers van de Super League naar buiten met hun plannen. Laporta verwees naar de geschiedenis van de Europa Cup, die in 1955 begon met een klein aantal clubs en uitgroeide tot Europa’s voornaamste competitie, en suggereerde dat het nieuwe initiatief zou kunnen starten met zestien teams. Hij gaf aan open te staan voor latere uitbreiding en benadrukte dat de deelname van Engelse clubs geen voorwaarde is, gezien zij al een eigen Super League hebben in de vorm van de Premier League.

Mogelijk al in de zomer van 2024

Laporta bevestigde dat naast Ajax, Feyenoord en PSV, ook de top van het Spaanse voetbal (met uitzondering van Atlético Madrid) achter de plannen staat. Verder zouden clubs als Inter, AC Milan, Napoli, AS Roma, Olympique Marseille, Benfica, FC Porto, Sporting Club de Portugal, Anderlecht en Club Brugge hun steun hebben uitgesproken. Deze informatie deelde hij tijdens een interview met de radiozender RAC1, waarin hij ook liet doorschemeren dat het toernooi mogelijk al in de zomer van 2024 van start zou kunnen gaan.

Reactie A22 Sports Management

In een reactie op deze ontwikkelingen heeft A22 Sports Management, het bedrijf achter de European Super League, een verklaring afgegeven. Ze weigeren te speculeren over de exacte clubs of aantallen die bereid zouden zijn om deel te nemen aan de competitie. Volgens A22 zijn er sinds december hernieuwde gesprekken geweest met clubs en zijn sommige van deze clubs betrokken geweest bij het ontwikkelen van het voorstel. De organisatie erkent dat sommige clubs wellicht meer gemotiveerd zijn om deel te nemen dan ze publiekelijk laten blijken.

Desondanks wil A22 geen definitieve uitspraken doen over de gesprekken of beloftes maken, zoals Laporta deed. Ze streven ernaar om de voetbalgemeenschap niet te verdelen en geloven dat hun inspanningen zullen leiden tot een brede consensus en een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van het voetbal, ten gunste van fans, spelers en clubs.