Wim Jonk eist anderhalf miljoen euro van Volendam

wim-jonk

De juridische strijd tussen FC Volendam en het kamp van Jonk lijkt uit te draaien op een heftige confrontatie. Eerder werd onthuld dat de Eredivisieclub een aanzienlijk bedrag van Jonk eist. Nu meldt de Telegraaf dat in het dorp het gerucht gaat dat er een tegeneis is van Jonk’s team van anderhalf miljoen euro.

Joost Quant, advocaat van Jonk’s team, prefereert het om in de aanloop naar de juridische procedure niet met de media te spreken, maar voelt zich door de huidige beeldvorming genoodzaakt een korte verklaring af te leggen.

Verklaring advocaat van team Jonk

Er wordt gesuggereerd dat Jonk’s team anderhalf miljoen euro eist van FC Volendam. Zou dit de club niet ruïneren? Quant: „Dit bedrag komt niet bij ons, maar kennelijk bij FC Volendam vandaan. Het is een vraagteken hoe zij aan dat bedrag komen. Ik kan alleen vertellen dat wij in onze tegenvordering hebben gesteld dat de gedragingen van FC Volendam – in dit geval de voormalige raad van commissarissen – en de voortdurende aanvallen op personen van Team Jonk de relatie hebben verstoord en het werk vrijwel onmogelijk hebben gemaakt. Onze vorderingen gaan vooral over bestaande en – pijnlijk genoeg ook – oude verplichtingen.”

Wat is het doel van deze juridische procedure? „FC Volendam heeft het initiatief genomen de arbitragecommissie te vragen de arbeidsovereenkomsten met Team Jonk te beëindigen voor het geval die commissie van mening is dat er geen sprake is van een directe opzegging, zoals de hoofdvordering van FC Volendam luidde. Team Jonk heeft gesteld dat de rvc van FC Volendam in arbeidsrechtelijke zin ernstig verwijtbaar heeft gehandeld jegens Team Jonk. De contracten lopen tot medio 2026. Dan is het in het verlengde daarvan gebruikelijk dat je als werknemer een billijke vergoeding vraagt.”

Hoeveel bedraagt die billijke vergoeding voor het hele team? “Die berekening hebben we niet gemaakt. De zaak gaat op woensdag enkel over Wim Jonk en Matthias Kohler, niet over anderen.”

Is het niet vreemd dat er gesproken wordt over anderhalf miljoen? „Door ons is slechts de bandbreedte aangegeven die de arbitragecommissie heeft om die vergoeding toe te kennen. Namelijk tot medio 2026; het moment waarop de arbeidsovereenkomst anders was afgelopen. Daar heeft FC Volendam zijn eigen berekening op losgelaten. Wellicht is men zo aan die 1,5 miljoen gekomen om daarmee te kunnen suggereren dat Team Jonk de club failliet zou maken. Het is opnieuw een voorbeeld van hoe FC Volendam met deze zaak omgaat en cijfers presenteert. Er is geen oog voor nuance en alleen de uitersten worden geframed.”

Heeft u dus wel een tegeneis ingediend? „Wij hebben natuurlijk een tegenvordering ingesteld – wie kaatst, kan de bal verwachten – en de commissie daarbij aangegeven wat binnen de bandbreedte mogelijk is in dit geval.”

Reactie van voorzitter Jaap Veerman

FC Volendam-voorzitter Jaap Veerman, die ten tijde van het vertrek van het vorige bestuur en de betrokkenheid van Jonk en Kohler nog voorzitter van de raad van commissarissen was, heeft drie vragen ontvangen. “Na overleg met Steven Palm, onze advocaat, is besloten niet te reageren zolang de zaak nog loopt,” zegt Veerman.