Blauwe kaart naast gele en rode kaart

blauwe-kaart-voetbal

De FIFA’s spelregelcommissie staat op het punt om een opvallende verandering te maken in de voetbal-spelregels. De FIFA gaat namelijk experimenteren met een blauwe kaart in voetbal. Spelers die deze kaart ontvangen, zullen tijdelijk, voor een duur van tien minuten, het speelveld moeten verlaten.

De International Football Association Board (IFAB) heeft groen licht gegeven voor een proefperiode met een derde kaart die door scheidsrechters kan worden toegekend. Dit houdt echter niet in dat spelers in de Eredivisie op korte termijn geconfronteerd zullen worden met de blauwe kaart; eerst zal er op een minder hoog niveau een pilot worden uitgevoerd. De verwachting is dat deze zomer de eerste tests zullen plaatsvinden.

Bij een blauwe kaart moet een speler 10 minuten van het veld af

Scheidsrechters kunnen een blauwe kaart toekennen bij bezwaren tegen de arbitrage door een speler, of bij het begaan van een professionele fout. De IFAB heeft een voorbeeld aangehaald uit de finale van het vorige Europees Kampioenschap, waarbij Engeland en Italië tegenover elkaar stonden. Bukayo Saka van Engeland leek door te breken en een dreiging te vormen, waarna Giorgio Chiellini van Italië opzettelijk Saka’s shirt vastgreep, een Engelse aanval stoppend. Chiellini ontving toen een gele kaart, maar onder de nieuwe regel zou hij een blauwe kaart krijgen en voor tien minuten van het veld gestuurd worden.

In Nederland zijn amateurvoetballers al vertrouwd met tijdstraffen. In Categorie B van het amateurvoetbal worden spelers na een gele kaart tien minuten naar de kant gestuurd, en bij een tweede gele kaart volgt een rode kaart. Volgens de door IFAB aangekondigde regels, zal een speler na een tweede blauwe kaart ook direct rood ontvangen, evenals bij een combinatie van een gele en een blauwe kaart tijdens een wedstrijd.