Team Jonk wint arbitragezaak van FC Volendam

jonk

Woensdagavond heeft Team Jonk in een spoedarbitragezaak, aangespannen door FC Volendam, een overwinning behaald. De voetbalclub uit het vissersdorp is nu verplicht om de salarissen van Wim Jonk en Mathias Kohler tot medio 2026 voort te zetten. Deze uitspraak kan FC Volendam in de toekomst honderdduizenden euro’s kosten.

De casus werd behandeld in het KNVB-trainingscentrum, waar FC Volendam de zaak had aangebracht tegen hun voormalige medewerkers Jonk en Kohler, die in december besloten de club te verlaten. Volendam’s raad van commissarissen beweerde dat de opzegtermijn niet werd gerespecteerd, en zocht compensatie voor betalingen gedaan na 1 december.

Jonk tevreden

De arbitragecommissie wees de claim van de club af, oordelend dat Jonk en Kohler niet onmiddellijk hun vertrek hadden aangekondigd. Jonk uitte zijn tevredenheid over de uitslag en haalde aan hoe hij zich onterecht neergezet voelde in het dorp, ondanks dat hij één van de laagst betaalde trainers in de Eerste Divisie was.

Onthutsende WhatsApp-berichten

De arbitragezaak onthulde ook WhatsApp-berichten tussen huidige directeuren van Volendam, die blijk gaven van ernstige interne conflicten en onprofessioneel gedrag, waarbij harde woorden vielen over de raad van commissarissen en haar leden. Veltman noemde commissaris Henk Kras junior via WhatsApp ’staatsgevaarlijk’, ’link’ en ’levensgevaarlijk’, beschreef de rvc als ’slangenkuil’ en sprak van ’vieze spelletjes’.

Hij noemde toenmalig rvc-voorzitter Jaap Veerman ’niet te vertrouwen’. Ten Berge gebruikte termen als ‘slangenkuil’ en ‘wespennest’ om de rvc te beschrijven. Over de nieuwe rvc-voorzitter Elma de Koekoek schreef hij: “Vroeger lag dit soort mensen aan de ketting. Nu lopen ze gewoon los rond.” Dit leidde tot kritiek van de voorzitter van de arbitragecommissie over de toon van de communicatie.

Zware financiële last voor Volendam

Als gevolg van de uitspraak is FC Volendam verplicht om Jonk en Kohler hun salaris door te betalen, ondanks dat ze eerder op non-actief waren gesteld. Dit vormt een zware financiële last voor de club, die eerder inschatte dat de kosten zouden oplopen tot anderhalf miljoen euro, een schatting die nu onder vraagtekens staat.