Ajax onderuit tegen Heerenveen 2-3

ajax


SC Heerenveen vierde de 500e Eredivisie wedstrijd in het Abe Lenstra stadion met een klinkende overwinning op Ajax. De club uit Friesland triomfeerde met 3-2.

Ajax had in de voorgaande 29 competitiewedstrijden niet verloren van SC Heerenveen. De club uit de hoofdstad raakte verder achterop in de strijd om de derde plaats in de Eredivisie, die recht geeft op een ticket voor de voorrondes van de Champions League. FC Twente, de huidige nummer 3 in de ranglijst, heeft de voorsprong uitgebreid tot 9 punten. AZ, nummer 4 in de competitie, heeft 1 punt meer dan Ajax.

Eerste competitie-nederlaag onder van ‘t Schip

Het is de eerste keer dat Ajax een competitiewedstrijd verliest onder leiding van John van ‘t Schip na negen overwinningen en drie gelijke spelen. De trainer zag dat zijn team verdedigend kwetsbaar bleef, zelfs met Jordan Henderson in de ploeg. Ajax stond begin november onderaan de competitie toen Van ‘t Schip zijn functie begon.

Pelle van Amersfoort gaf Heerenveen in de 11e minuut de leiding na een voorzet van Oliver Braude. Veel Ajax-spelers dachten dat het buitenspel was, maar de VAR oordeelde dat Patrik Wålemark de voorzet van de Noorse rechtsback niet verlengd had. Osame Sahraoui maakte er in de 38e minuut 2-0 van.

Thom Haye raakte namens het thuisteam de lat voor rust, net als Ajax-speler Kristian Hlynsson. Doelman Mickey van der Hart, de vervanger van de gepasseerde Andries Noppert, voorkwam met twee uitstekende reflexen doelpunten van Borna Sosa en Hlynsson.

ajax

Heerenveen staat met 3-0 voor

Van ‘t Schip bracht in de rust Carlos Forbs in het veld, die in de ploeg kwam voor de geblesseerde Steven Bergwijn. Zijn vervanger, Chuba Akpom, stond nog geen minuut op het veld toen Heerenveen er 3-0 van maakte.

Ajax maakte er in de 51e minuut 3-1 van. Verdediger Pawel Bochniewicz werkte de bal na een voorzet van Brian Brobbey langs zijn eigen doelman, die even later faalde om het verschil tot één te reduceren met een kopbal.

Met iets meer dan tien minuten op de klok schoot Akpom, na een assist van Tristan Gooijer, de aansluitingstreffer binnen. In de diepe blessuretijd leek Ajax toch nog een punt mee te nemen na deze slechte vertoning, toen scheidsrechter Danny Makkelie omsingeld werd door meerdere spelers die beweerden dat de bal over de lijn was gegaan tijdens een hectisch moment.

VAR keurt doelpunt af

De videoscheidsrechter nam de situatie onder de loep, terwijl ongeveer 25.000 toeschouwers in spanning afwachtten. Na enkele minuten barstte het Abe Lenstra Stadion uit in gejuich toen Makkelie aangaf dat het geen doelpunt was.

Zo kwam er een einde aan Ajax’s ongeslagen reeks in 2024 en onder leiding van Van ‘t Schip. Nog pijnlijker was dat Ajax, in het weekend waarin het boven AZ kon uitstijgen, zag hoe het verschil met de vierde plaats weer toenam tot twee punten. Om nog maar te zwijgen over de derde plek, waar Twente de voorsprong juist vergrootte tot negen punten.

Eredivisie-Uitslagen en Stand