Ivoorkust wint Afrika Cup dankzij Sébastien Haller

haller

Ivoorkust heeft zondagavond voor de derde maal de titel van de Afrika Cup veroverd. Sébastien Haller werd de held van de natie in Abidjan door in de 81ste minuut het winnende doelpunt, de 2-1 tegen Nigeria te scoren, waardoor hij een nationaal feest ontketende.

De startopstellingen van zowel Nigeria als Ivoorkust kenden spelers met een verleden in de Eredivisie. Nigeria startte met Calvin Bassey (voormalig Ajax) en Troost-Ekong (ex-FC Dordrecht), terwijl Ivoorkust Sebastien Haller opstelde, de spits die tot 2022 voor Ajax uitkwam.

Haller was in het begin van de wedstrijd dicht bij het openen van de score voor Ivoorkust, dat sterker startte. Ook Max Gradel was dicht bij een doelpunt, maar zijn acrobatische poging miste het doel.Ondanks dat Ivoorkust in de eerste helft de betere kansen had, scoorde Nigeria tegen de verwachting in, met Troost-Ekong die overtuigend met een kopbal scoorde.

Calvin Bassey red Nigeria

Aan het begin van de tweede helft was Ivoorkust wederom dicht bij een gelijkmaker, maar Bassey redde op de lijn en werd zo de held van Nigeria. De gelijkmaker kwam er toch, toen middenvelder Franck Kessié scoorde uit een hoekschop.

Haller maakt het winnende doelpunt

Na de gelijkmaker drukte Ivoorkust door en vond het net via Haller, die ondanks een persoonlijke strijd tegen teelbalkanker in de zomer van 2022, het winnende doelpunt maakte. Nigeria probeerde in de slotfase van de wedstrijd nog terug te komen, maar Ivoorkust hield stand en werd zo sinds 2015 weer kampioen van de Afrika Cup.

Nigeria – Ivoorkust samenvatting