BNR onthult overtreding: Van Praag bezat al Ajax-aandelen tijdens zijn KNVB-voorzitterschap

vanpraag

Michael van Praag, voorzitter van de raad van commissarissen bij Ajax, bezat aandelen in de club tijdens zijn periode als bondsvoorzitter van de KNVB. Dit feit, onthuld door BNR-sportverslaggever Jaap de Groot op basis van documenten, is controversieel omdat de regels van de voetbalbond het bezit van belangen in organisaties die de KNVB kunnen schaden, verbieden.

Onlangs kwam aan het licht dat Van Praag had verzuimd zijn aandelenbezit bij Ajax te melden, wat opvallend is omdat juist een soortgelijke situatie leidde tot het ontslag van Ajax’ nieuwe algemeen directeur na slechts twee weken. Van Praag beschuldigde deze directeur, Kroes, van voorkennis en strafbaar handelen.

De Groot benadrukt dat er destijds, toen Van Praag nog bondsvoorzitter was, plannen waren om het aandelenbezit van Kroes te onderzoeken, die toen technisch directeur was bij Go Ahead Eagles. Dit leidde De Groot ertoe om de KNVB te benaderen, waar hem verteld werd dat de regels niet voor bestuurders golden. Echter, na het raadplegen van de reglementen bleek expliciet dat bondsbestuurders geen financieel belang mogen hebben in potentieel schadelijke organisaties, iets wat bevestigd werd door een document ondertekend door Van Praag.

Interne machtsstrijd binnen Ajax

In reactie op deze onthullingen weigert de voetbalbond commentaar te geven op voormalige bestuurders. De Groot interpreteert dit als een poging tot bagatellisering van de kwestie rond Van Praag. Hij stelt dat de zware nadruk op Kroes’ aandelenbezit en de mogelijke politieke motieven daarachter, wijzen op een interne machtsstrijd binnen Ajax. Dit wordt versterkt door het idee dat Kroes in zijn inwerkperiode onregelmatigheden tegenkwam, aangedragen door de voormalige technisch directeur Sven Mislintat, die intern verkeerd werden voorgesteld.

Deze situatie heeft geleid tot spanningen binnen de club, waarbij leden het gevoel hebben dat er politiek wordt bedreven en dat degenen die deel uitmaken van het probleem, nu pretenderen het te zullen oplossen.