Ajax-commissaris Leo van Wijk: ‘Mislantat was dominant’

ajax

Ajax-commissaris Leo van Wijk heeft volgens de Telegraaf tijdens de Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) een verontrustend beeld geschetst van Sven Mislintat, de voormalig directeur voetbalzaken. Ondanks het ontbreken van bewijs voor belangenverstrengeling in het KPMG-rapport, benadrukte Van Wijk Mislintat’s dominantie en zijn gebrek aan openheid voor andere meningen.

Mislintat heeft niet gepresteerd

“De essentie hier is dat een technisch directeur cruciaal is in het transferproces,” merkte het erelid op, terwijl hij een vergelijking trok met een spits. “Mislintat heeft niet gepresteerd; hij heeft geen succesvolle transfers gerealiseerd voor Ajax. Hij werkte op een solistische wijze, wellicht beter omschreven als dominant en onverdraagzaam tegenover tegenspraak, met weinig waardering voor de traditionele scouting van Ajax.”

Van Wijk prees Mislintat om zijn presentatievaardigheden: “Ik heb van velen binnen Ajax gehoord dat hij zeer overtuigend kon zijn in zijn voorstellen aan het bestuur en de commissarissen. Ik heb met Marc Overmars (directeur voetbalzaken, red.) gewerkt, die op een meer collaboratieve wijze functioneerde.”

Scouting door video-analist gedaan

Leo van Wijk uitte ook felle kritiek op Gerben Evers, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), en richtte zich op de grootaandeelhouders en media. Hij benadrukte dat de scouting niet door de scouts, maar door de video-analist werd gedaan en dat Mislintat de scoutingafdeling negeerde.

Technisch commissaris Jan van Halst realiseerde zich later pas de volledige omvang van de problemen, waarbij bepaalde personen niet serieus genomen werden. Van Wijk erkende dat er verbeteringen mogelijk waren, maar gezien de omstandigheden waren deze niet realistisch.

Hoopvolle toekomst

Van Praag toonde zich hoopvol over de toekomst van Ajax met een nieuw technisch team bestaande uit Marijn Beuker (directeur voetbal), Kelvin de Lang (hoofd scouting) en Alex Kroes, met de toevoeging van zwaargewichten zoals Danny Blind en Louis van Gaal.

Ik ben 24 jaar of ouder