Robert Lewandowski is niet op tijd fit voor het groepsduel tussen Polen en Nederland

ledowski

Oranje hoeft zich bij de EK-aftrap tegen Polen, zondag (15.00 uur) in Hamburg, geen zorgen te maken over Robert Lewandowski. De 32-jarige topspits kampt met een knieblessure, juist nu bondscoach Michal Probierz zich steeds meer vastklampte aan zijn aanvoerder van FC Barcelona voor doelpunten.

Blessure opgelopen tegen Turkije

De knieklachten van Lewandowski, opgelopen in het gewonnen oefenduel met Turkije maandag, zijn niet zo ernstig dat hij zoals Frenkie de Jong een streep moet zetten door het EK. Wel liet de medische staf van Polen dinsdagmiddag doorsijpelen dat het eerste groepsduel met Oranje te vroeg komt voor Lewandowski. Slechts een enkeling houdt er ondanks die berichten nog rekening mee dat de Poolse vedette zondag alsnog opdraaft, omdat bondscoach Probierz de media al vaker om de tuin leidde.

Dat lijkt nu echter niet het geval, aangezien Lewandowski (topscorer aller tijden van Polen met 82 goals in 150 interlands) de generale repetitie al na een half uur met pijn in de knie staakte. De captain werd afgelost door Kacper Urbanski, een 19-jarige middenvelder. Veel smaken in de aanval had Probierz toen al niet meer. Arkadiusz Milik liep vorige week in het eveneens gewonnen oefenduel met Oekraïne een zware knieblessure op, waarmee Polen in de oud-Ajacied en 73-voudig international van Juventus nog voor vertrek naar Duitsland al een belangrijke troef verloor.

Ook Karol Swiderski niet tegen Oranje

Die vriendschappelijke wedstrijd leverde sowieso een waslijst aan pijntjes op. De meeste daarvan vielen mee, zag Probierz. Maar in het laatste oefenduel met Turkije namen zijn zorgen alsnog weer flink toe. Nog voor Lewandowski de strijd moest staken, had de bondscoach diens aanvalspartner Karol Swiderski al gedwongen naar de kant gehaald. Ook die spits voert nu een race tegen de klok. De verwachting in Polen is dat de clash met Oranje ook voor hem iets te vroeg zal komen. En hetzelfde geldt voor zijn teamgenoot bij Hellas Verona, Pawel Dawidowicz. Voor die verdediger ruimde Probierz vaak een plek in in zijn vijfmansdefensie. Dat ook reserve-middenvelder Taras Romanchuk nog met een blessure kampt, is voor de Polen een veel kleinere zorg.

Lewandowski pas in de tweede wedstrijd

Bondscoach Michal Probierz leek zich in eerste instantie geen zorgen te maken over de blessure van Lewandowski. “Robert heeft een lichte blessure. Karol Swiderski heeft zijn enkel verstuikt. Over een paar dagen zouden ze moeten kunnen spelen,” zei de bondscoach na afloop over de opgelopen blessures aan Poolse kant. De blessure van Lewandowski blijkt echter toch wat ernstiger dan gedacht. We doen er alles aan zodat Robert in de tweede wedstrijd, tegen Oostenrijk, kan spelen’, laten de Polen weten.

EK Voetbal 2024: De complete gids


Ik ben 24 jaar of ouder