Erik ten Hag blijft trainer van Manchester United

erik-ten-hag

Vogens The Athletic blijft Erik ten Hag als trainer van Manchester United nadat de club aan het einde van het seizoen een evaluatie heeft gehouden en heeft besloten de Nederlander te behouden.

Na een periode van grote onzekerheid over de toekomst van Ten Hag, voerde United dinsdag gesprekken met de 54-jarige Nederlander en de voorkeur van beide partijen was dat hij aan zou blijven als trainer. Ten Hag’s huidige contract bij United loopt tot volgend jaar juni, met een optie om met een jaar te verlengen.

Evaluatie

Na het winnen van de FA Cup vorige maand, waarbij Manchester City met 2-1 werd verslagen op het Wembley Stadium, zou de club een evaluatie uit voeren van het seizoen 2023-24 – inclusief de prestaties van Ten Hag. Dit proces werd geleid door United mede-eigenaar Sir Jim Ratcliffe en INEOS sportdirecteur Sir Dave Brailsford en uiteindelijk werd besloten om door te gaan met Ten Hag.

Rampzalig seizoen

De aanloop naar de FA Cup-finale werd grotendeels overschaduwd door speculatie over zijn positie, waarbij de manager achteraf toegaf dat hij “niet wist” of het zijn laatste wedstrijd was geweest aan het roer van de Mancunians na wat hij een “rampzalig” seizoen noemde.

United behaalde hun laagste eindpositie van het Premier League-tijdperk (achtste) met hun puntentotaal van 60 slechts twee beter dan hun slechtste score sinds de competitie begon in 1992. Man U. werd ook uitgeschakeld in de groepsfase van de Champions League – als laatste in de groep – en werden uitgeschakeld in de vierde ronde van de EFL Cup. De FA Cup winst zorgde ervoor dat ze toch Europees voetbal volgend seizoen gaan spelen.

Na de bevestiging van de minderheidsinvestering van INEOS in de club in februari, benadrukte Ratcliffe het belang van het moeten “wandelen naar de juiste oplossing, niet rennen naar de verkeerde”.

Nieuwe hiërarchie

Er zijn al een aantal wijzigingen aangebracht in de voetbalstructuur op Old Trafford, waarbij Omar Berrada van Manchester City naar verwachting in juli zal arriveren als de nieuwe algemeen directeur van de club. Ook komt Dan Ashworth van Newcastle United als de nieuwe sportdirecteur, terwijl ze Jason Wilcox hebben gerekruteerd als de technisch directeur van de club.

fa-cup

De FA Cup was het tweede trofee in evenzoveel seizoenen voor Ten Hag sinds zijn aanstelling als manager van United in 2022.

In zijn eerste seizoen eindigde Ten Hag als derde in de Premier League en won de EFL Cup, terwijl United ook de FA Cup-finale bereikte, waar ze werden verslagen door City.

“Twee trofeeën in twee jaar is niet slecht, drie finales in twee jaar is niet slecht,” zei Ten Hag. “Als ze me niet willen, dan ga ik ergens anders heen om trofeeën te winnen, want dat is wat ik doe.”

EK Voetbal 2024: De complete gids