Engeland gaat door op het EK na een indrukwekkende comeback tegen Slowakije.

jude

Engeland ontsnapte zondag ternauwernood aan uitschakeling in de achtste finales van het Europees Kampioenschap voetbal. In een spannende wedstrijd tegen Slowakije zorgde een spectaculaire omhaal van Jude Bellingham voor een verlenging, waarin Harry Kane het beslissende doelpunt scoorde voor een 2-1 overwinning.

Bellingham’s doelpunt kwam in de laatste momenten van de extra tijd, juist toen het erop leek dat Engeland zou worden uitgeschakeld. In de daaropvolgende verlenging maakte Kane met een kopbal van dichtbij het winnende doelpunt, waarmee Engeland zich plaatste voor de kwartfinales.

Slowakije had de leiding genomen in de 25e minuut door een doelpunt van Ivan Schranz. De aanvaller bleef koelbloedig tegenover de Engelse keeper Jordan Pickford en scoorde zijn derde doelpunt van het toernooi, waarmee hij zich naast Georges Mikautadze en Jamal Musiala als topscorer vestigde.

De Slowaken waren gedurende het spel vaak de bovenliggende partij. Engeland toonde weinig initiatief en ontsnapte meerdere keren aan verdere tegendoelpunten, vooral bij kansen van Feyenoord-speler Dávid Hancko. Engeland creëerde nauwelijks gevaar voor het Slowaakse doel.

Na de pauze kwam Engeland dicht bij de gelijkmaker met een afgekeurde goal van Phil Foden, een net mis kopbal van Kane en een bal tegen de paal van Declan Rice. Het doelpunt leek uit te blijven, totdat Bellingham toesloeg, hetgeen het begin van het einde betekende voor Slowakije.

Engeland kan in een latere ronde mogelijk Nederland treffen. Een uitschakeling van Engeland zou gunstig zijn geweest voor het Nederlandse team, dat zich in dezelfde helft van het toernooischema bevindt, waar nu weinig toplanden over zijn. Zo werd Italië, de titelverdediger en Engeland’s tegenstander in de finale van het vorige EK, op zaterdag verslagen door Zwitserland.

Slowakije, met de jonge Feyenoord-speler Leo Sauer aan de kant, deed voor de derde keer mee aan het EK en zou bij een overwinning hun beste prestatie ooit hebben neergezet. In 2016 bereikten ze ook de achtste finales.

Het Nederlands elftal, onder leiding van bondscoach Ronald Koeman, speelt dinsdag om 18.00 uur tegen Roemenië. Bij een overwinning zal Nederland het opnemen tegen Oostenrijk of Turkije.